2024. április. 20., szombat - Tivadar.

"A remény hal meg utoljára"

Reménykedünk, hogy lesz igazoltan vírusellenes szerünk, hogy mielőbb lesz védőoltás – hangzott el a többi közt az operatív törzs szombati tájékoztatóján.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa ma elsősorban a reményekről beszélt. Mint mondta, nem tudni, mikor és hogyan lesz vége a járványnak, valószínűleg a Covid-19 esetén nem érvényesül majd az az opció, mint a kétezres évek eleji SARS-járványnál, amikor a vírus egyszerűen eltűnt – vélekedett. Mindezekért fenn kell fenntartani a védekezést.

Reménykedünk, hogy lesz igazoltan vírusellenes szerünk – próbálkozunk a legkülönfélébb kombinációkal. Ma már elérhető itthon is egy Japánban és egy Amerikában kifejlesztett gyógyszer és jól halad az immunterápia, valamint a vérplazma terápia is – több beteg nemsokára gyógyultan távozhat a kórházból. Reménykedünk a védőoltásokban, amelyek egyesek szerint már ősszel, mások szerint tavasszal itt lehetnek – jelezte, utalva arra is, hogy az AIDS-t okozó HIV ellen kezeltek mintha védettek lennének; csupán egyetlen esetben észleltek koronavírus-fertőzést egy HIV-fertőzöttnél.

A járványgörbe stabil, még egy kis kitartást a budapestiektől, s tudjuk, mi hal meg utoljára… – mondta a főorvos.

Megjelent a kormányrendelet a május 18-tól érvényes vidéki (és Pest megyei) szabályokról – jelezte Kiss Róbert alezredes. Mint megírtuk, hétfőtől a 1,5 méteres védőtávolságra, az idősebbek időkorlátos vásárlására és a száj-orr eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják az egész országban, vidéken azonban a vendéglátóhelyek belső zárt részében már tartózkodhatnak vendégek. Hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok és a szállodák, és a panziók is fogadhatnak vendégeket. A fővárosra vonatkozó döntést szombat délután jelenti be a kormányfő.

A hatósági házi karantén ellenőrzésére tegnapig már 716-an regisztráltak; közülük 579 aktív felhasználó – jelezte az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a veszélyhelyzet 66. napján.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés