2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Az új kezelésektől 13 évvel nőtt az AIDS-betegek életkilátása

48 milliárd dollár az AIDS-ellen (frissítve)

Jóváhagyta az amerikai törvényhozás az Afrikában és másutt pusztító AIDS és egyéb betegségek elleni küzdelmet célzó globális program kibővítését, amely a korábbinál sokkal nagyobb pénzösszegek felhasználását teszi lehetővé.

A törvényhozás alsóháza, a képviselőház által csütörtökön elfogadott törvénytervezet értelmében az Egyesült Államok a következő öt évben 48 milliárd dollárt fordít az AIDS elleni küzdelemre, szemben a 2003-ban indult program első öt évére jóváhagyott 15 milliárd dollárral.

A felsőház, a szenátus július 16-án ugyanilyen tartalmú törvénytervezetet fogadott el. A tervezetet törvényerőre emelkedéséhez még George Bush amerikai elnöknek is alá kell azt írnia, amit az államfő várhatóan meg is tesz.

A pénzfelhasználás engedélyezése mellett a törvényhozásnak külön törvényt kell alkotnia a források célba juttatásáról is. Ennek időpontja egyelőre nem ismert, mert idén ősszel elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban, a Republikánus Párt és a Demokrata Párt törvényhozói pedig hevesnek vitáznak a költségvetésről.


Forrás: MTI; Reuters

Az új kezelésektől 13 évvel nőtt az AIDS-betegek életkilátása

Az utóbbi évtizedben az új AIDS-kezeléseknek köszönhetően 13 évvel nőtt a betegek életkilátása. A Bristol Egyetem kutatói 14 különböző tanulmány 43 ezer esetének összevetése után szűrték le ezt a megállapítást. Az életkilátásokat három periódusban - 1996-1999, 2000-2002 és 2003-2005 - mérték fel és hasonlították össze. Eredményeiket a Lancet című szakfolyóiratban publikálták.
A szerzők szerint az a HIV-fertőzött, aki most, húszéves korában kezdi szedni a gyógyszereket átlagban még további 43 évig élhet.
Tíz évvel korábban egy húszéves korától kezelt beteg még csak arra számíthatott, hogy átlagban további 36 évig élhet. A tudósok azonban felhívták arra a figyelmet, hogy ez olyan észak-amerikai és európai országokra érvényes adat, ahol az átlagos életkilátások 80 év körül vannak. Szerényebb életkilátások várnak azokra a páciensekre, akiket későn kezdtek el kezelni, és azokra, akik fertőzött tűvel kábítószerezve betegedtek meg - fogalmaztak a kutatók.
Világszerte 33 millió HIV-vírussal fertőzött ember él, s a járvány nyolcvanas évekbeli kitörése óta a betegség mintegy 25 millió áldozatot követelt.
Nincs ellene oltóanyag, nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel küzdeni lehet a vírussal, és a páciensek csaknem normális életet élhetnek. A kezelés nélkül azonban a vírus tönkreteszi a szervezet immunrendszerét, védtelenné téve a betegeket a fertőzésekkel és a rákkal szemben.
Jelenleg már több mint húszféle gyógyszer van piacon, amelyeket különböző módon lehet variálni, ám a betegeknek rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükségük, például azért, mert a vírus mutálódhat.
A gyógyszergyárak már kombinált gyógyszerekkel is előálltak, hogy könnyebbé tegyék a terápia betartását.
Az ENSZ szerint a fejlődő világban közel hárommillió fertőzött kap HIV-gyógyszereket, a rászorultak hetven százaléka.
A HIV-vírus szexuális érintkezés, vér, tűvel való kábítószer használat útján terjed, illetve szüléskor, majd a szoptatás útján a fertőzött anya is továbbadhatja gyermekének.
Ez utóbbi kapcsán a Lancet egy másik tanulmánya arról számolt be, hogy ha hathetes korukig naponta nevirapine kezelésben részesítik az anyatejjel táplált csecsemőket, ez megvédheti őket a HIV-fertőzéstől. Az 1900 gyermek bevonásával végzett felmérés azt mutatta, hogy az anya gyógyszerezése helyett ezzel a módszerrel 46 százalékkal csökkentették a fertőzés arányát.

Forrás: MTI; Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink