hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

9 milliárd népegészségügyre

Népegészségügyi célokra 8,9 milliárd forint pályázati forrást nyit meg a kormányzat; ennek legnagyobb részét, hatmilliárd forintot kistérségi egészségmegőrző célokra fordíthatnak - jelentette be Kökény Mihály, az Országgyűlés szakbizottságának szocialista elnöke csütörtökön Budapesten újságírók előtt.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében biztosított európai uniós források pályázatait 2008 végéig, illetve 2009 elejéig hirdetik meg. A forrásokat öt területen használhatják fel. Így 500 millió forintot adnak arra, hogy egészségfejlesztési ismereteket dolgozzanak ki és vezessenek be az iskolai oktatásban. Hatmilliárd forintot úgynevezett "egészségmagatartást formáló életmódprogramokra" nyújtanak; a programmal elsősorban a hátrányos helyzetű települések, illetve a kistérségek vehetnek részt. A cél a helyi szereplők összefogása, a partnerség megteremtése; a kormányzat azt szeretné, ha a programokat a települési "egészségtervekbe" ágyaznák be.
Az ÁNTSZ 900 millió forintot kap a szűrőprogramok országos kommunikációjának jobb megszervezésére, és további közel egy milliárdot arra, hogy a Debreceni Orvostudományi Egyetemmel közösen térségi egészségmonitorozási rendszert hozzanak létre. Fél milliárd forintot nyújtanak továbbá az Országos Gyermekegészségügyi Intézet számára a kora gyermekkori egészségfejlesztési célokra.
Falus Ferenc országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón a legfontosabb népegészségügyi célnak az egészségben eltöltött életévek számának a növelését, illetve a már megromlott egészségűeknél az önállátó képesség minél további fenntartását mondta. Mint közölte, az e céloknak megfelelő egészségmagatartási mintákat próbálják propagálni, tehát a több mozgás, helyes táplálkozás és a káros szenvedélyektől mentes élet mintáját kívánják népszerűsíteni.

MTI


 

cimkék

Könyveink