hirdetés
2021. augusztus. 02., hétfő - Lehel.
hirdetés

70 százalékkal több pénz az alapellátásnak

Cél a lakosságközeli ellátások, mint az alapellátás megerősítése, a pálya vonzóbbá tétele az alapellátás szereplői számára.

2017. június 1-jétől havi 260 ezer forintról havi 390 ezer forintra emelkedett a háziorvosi rezsitámogatás összege. Az erről szóló kormányrendelet 2017. július 26-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány kiemelt célja az alapellátás megerősítése, hiszen csak arra épülhet a jól működő egészségügyi rendszer.

Célunk a lakosságközeli ellátások, mint az alapellátás megerősítése, a pálya vonzóbbá tétele az alapellátás szereplői számára. Éppen ezért 2009-hez képest 2016-ban már 50 százalékkal, 2018-ban pedig 70 százalékkal több pénzt biztosítunk az alapellátás támogatására.

Míg egy praxis finanszírozása a 2010-es kormányváltáskor átlagosan évente 10,5 millió forint körül volt, mára ez 16,2 millió forintra emelkedett. Az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályokkal párhuzamosan az alapellátás keretében is több alkalommal finanszírozási díjtétel-emelés valósult meg. A 2015-ös 10 milliárd forintos többlettámogatás után a kormány tavaly újabb 14 milliárd forint pluszforrást biztosított az egészségügyi alapellátás megerősítésére. Ennek keretében 10 milliárd forintot kaptak a háziorvosok és a házi gyermekorvosok.

A kormány döntése értelmében 2017. június elsejétől minden területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi praxis havi 130 ezer forinttal kap többet rezsitámogatásként. A plusztámogatást a háziorvosok az év hátralévő részére és jövőre is megkapják. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 2017. június 1. napjáig visszamenőlegesen fizeti ki a rezsitámogatás összegét a területi ellátási kötelezettségű háziorvosi szolgálatokat működtető szolgáltatók részére.

A pénz várhatóan néhány napon belül megjelenik az érintettek bankszámláján. A kormány a továbbiakban is elkötelezett az alapellátás fejlesztése mellett, így a következő háziorvosi támogatás a tervek szerint a jövő évben, március elsejével indulhat.

hirdetés

Könyveink