500-szorosára nőhet a Parkinson-kór kockázata egy vegyi anyag miatt
A triklór-etilénként ismert vegyi anyagot a mai napig használják az iparban, ám egy friss tanulmány szerint ennek egészségkárosító hatása óriási lehet, írja a hvg.hu.
Egy, a Journal of Parkinson's Disease című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a triklór-etilénként (TCE) ismert vegyi anyag, amelyet oldószerként, valamint a ruhák száraz tisztításához is felhasználnak, jelentős mértékben növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Az Egyesült Államokban emiatt a tanulmányt is jegyző nemzetközi kutatócsoport már a használatának betiltását követeli – írja Interesting Engineering.
A tanulmány szerzői szerint azoknál, akik TCE-vel szennyezett víznek vagy levegőnek voltak kitéve, 500 százalékkal nagyobb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Eredményeiket hét olyan beteg történetéből vezették le, akik valamilyen módon érintkeztek a TCE-vel.
A beszámoló szerint egy korábbi vizsgálat is arra jutott már, hogy Parkinson-kórhoz vezethet a vegyszer. Az amerikai környezetvédelmi hivatal 2022-ben már egészségre káros anyagnak nevezte a TCE-t, ezért a kutatók szerint érdemes lenne betiltani azt. Úgy vélik, a Parkinson-kór mellett például a rákos megbetegedéssel is összefügghet a vegyszer, ám ennek pontos megállapítására további vizsgálatokra lesz szükség, írja a lap.