hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Meddőség-kezelés 3D-nyomtatású petefészekkel?

Egy hasonló technikával talán a hormonális eredetű és a petesejt-termelődési zavarok okozta terméketlenség is kezelhetővé válik, írja a GyártásTrend.

Bizonyos idő után a korból, valamilyen terápiából vagy egyéb okból kifolyólag a nők szervezete leállítja a petesejtek termelését, amelyekből egyébként, ha megtermékenyített állapotba kerülnek, a baba kifejlődik.

Nemrég néhány kutatónak sikerült olyan 3D-nyomtatású vázat létrehozni, amely képes visszaállítani ezt a funkciót.

Amikor a tudósok eltávolított petefészkű nőstény egerekbe implantálták ezt az „állványzatot”, az állatok egészséges utódokat hoztak világra. A feltalálók múlt héten az Endocrine Society éves találkozóján mutatták be kutatásukat Bostonban, írja a GyártásTrend.

A megfelelő működéshez a protéziseknek kellően merevnek kellett lenniük ahhoz, hogy a sebészeti eljárás során be lehessen ültetni őket, ám kellően rugalmasnak is, hogy a petesejtek növekedni tudjanak. A kutatók éppen ezért zselatinból nyomtatták ki az implantátumot. A mesterséges petefészekbe ezt követően alkalomadtán petesejtté érő, ösztrogént termelő tüszőket ültettek.

A tanulmányban a kutatók eltávolították az egerek petefészkét, és 3D-nyomtatású petefészek-protézist ültettek a helyére.

A kísérletben a vizsgált egerek peteérése, szülése és az utódok szoptatása is teljesen normális mederben zajlott.

A jelenlegi is csupán egyike a mostanáig tett megannyi tudományos erőfeszítésnek, hogy éppen petéket termelő sejteket vegyenek igénybe a fogamzásképtelenség kezeléséhez. Amennyiben a bioprotézis az emberi szervezetben is működőképes lesz, a hormonális eredetű és a petesejt-termelődési zavarokból fakadó meddőség kezelése is lehetővé válik vele.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink