hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ízelítő

125 éves a Fővárosi Nyírő Gyula Kórház

2009. május 15-én és 16-án kétnapos rendezénysorozattal ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját a betegeit megújult környezetben fogadó Fővárosi Nyírő Gyula Kórház, amely egyike hazánk legrégebben működő gyógyító intézeteinek.

Az indulásától a hazai pszichiátria egyik fellegvárának számító, de később a közkórháziság útján is járó Lehel úti intézményben szombaton és vasárnap köszöntötték a jubileumot – Székely Tamás egészségügyi miniszter fővédnöksége mellett. A Születésnapi Emlékbizottság elnöke Horváth Csaba főpolgármester-helyettes volt.  

A  rendezvények első napja a bensőséges visszapillantásé és a szakmáé volt. A délelőtti ünnepi megemlékezést különleges helyszínen, a kórház pszichiátriai osztályain ápolt és a művészetterápiás foglalkozásokba bevont betegek alkotásaival feldíszített teremben  tartották. Majd ünnepélyesen átadták az intézmény új és felújított létesítményeit. Délután ünnepi tudományos ülésre került sor. Közben pedig a Pszichiátriai Pavilon nívódíjas épületében működő – ilyen környezetben   országos, sőt nemzetközi viszonylatban is egyedülálló - Nyírő Kortárs Galériában megnyitották Samu Kata Veronika: Érzelmek hobbyból c. képkiállítását. A szombati második nap a lakosságé volt: a 9–14 óráig tartó Nyírő Nyílt Napon – előzetes bejelentkezés alapján – ingyenes szűrésekkel, személyre szóló tanácsadással, speciális gyógytornákkal, valamint érdekes és hasznos egészségügyi ismeretterjesztő előadásokkal várták a kórház teljes területén  az érdeklődőket, akik betekinthettek a művészetterápiás foglalkozásokba is. 

A nyitónap fontos momentuma, a 2007. évi egészségügyi struktúra-átalakítások nyomán született új  szakmai elvárásoknak megfelelően megépített, átalakított épületek ünnepélyes átadása egy kétesztendős változási folyamat  végére tett pontot. Az átfogó pszichiátriai gondozás mellett széleskörű közkórházi ellátást nyújtó kórházban a miniszteri rendelettel megszűnt az  OEP finanszírozott sebészeti és szülészeti-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás, jelentősen csökkent a belgyógyászati, gasztroenterológiai aktív ágyak, valamint az intenzív ágyak száma, és változatlan maradt az ideggyógyászati ágyszám. Ugyanakkor nőtt a pszichiátriai és krónikus betegek ellátásának lehetősége. Mint dr. Vadnai Marianna, megbízott főigazgató elmondta, az intézmény a  szakmai átalakulást építészeti korszerűsítésekkel kívánta követni. Fontos szempontnak tartotta a kórház vezetése, hogy a felszámolt manuális szakmák továbbra is képviselve legyenek a bent fekvő betegek számára. Így szakambulanciák és kisebb beavatkozások  formájában ( „egynapos beavatkozások”), OEP finaszírozásban van sebész, nőgyógyász, traumatológus az újonnan kialakított  ambulanciákon. Megújult környezetben és korszerű felszereléssel fogadja a betegeket a kardiológiai, a cukorbeteg és gasztroenterológiai ambulancia. Az Egészségügyi Minisztériumtól elnyert pályázati pénzből a belgyógyászati épületben korszerű fekvőbeteg egységeket alakítottak ki az aktív ellátást igénylő páciensek számára, és emelték a  krónikus részlegek komfortját is. Az alig 10 éves, korszerű pszichiátriai épületben is végrehajtottak egy sor máris szükséges felújítást.  A megszűnt osztályok dolgozóiból alakult és a korábban jól prosperáló műtőblokkokat bérlő Róbert magánklinikával megvalósuló együttműködés szakmailag és gazdaságilag is kiváló a kórház számára.

Így a 125. születésnapját ünneplő kórház ma egyike a főváros legújabb épületeivel rendelkező, a korszerű betegellátás elvárásainak megfelelő intézményeknek. Gyógyító közössége a korábbi hagyományokra építve nyújt szakmai ellátást a pszichiátriai,  addiktológiai betegek számára – együtt kezelve a test és a lélek bajait.

Sajtóanyag

 

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés