hirdetés
2023. június. 04., vasárnap - Bulcsú.
hirdetés

120 ezer új egészségügyi mérnökre és technikusra lesz szükség Európában

Az EIT Health a technológiai óriásvállalatokkal együtt küzdene az egészségügyben fellépő munkaerőhiány ellen.

Az Európai Unió innovációs szervezete, az EIT égisze alá tartozó EIT Health összeurópai kezdeményezést indított el, hogy ipari és technológiai nagyvállalatokkal együttműködve új tehetségeket nyerjen meg az egészségügyi ágazatnak, egyúttal felkészítse a szektort a jövő kihívásaira. A földrész vezető egészségügyi innovátorait tömörítő hálózat a WorkInHealth Alapítvány keretei között dolgozik azon, hogy kezelje a következő évtizedben várható munkaerőhiány okozta nehézségeket.

A világjárvány felgyorsította a mesterséges intelligencia (MI) adaptálását, valamint az adatvezérelt és digitális munkahelyek elterjedését. Becslések szerint tíz éven belül több mint 120 000 új munkahely jöhet létre azáltal, hogy a gyógyszer- és az orvostechnikai iparban a munkakörök fele automatizálható lesz.[1] Mindeközben a biotechnológiai gyártásban már ma is nehézséget okoz a biomérnökök, az automatizálási szakemberek vagy a gyártástechnológiában jártas munkatársak megtalálása.[2] Ennek ellenére a gyógyszeriparban és orvosi gyártásban működő vállalatoknak alig egyharmada indít átképzési programokat, és az erre szánt összegek jóval alacsonyabbak, mint a technológiai nagyvállalatok, például az Amazon vagy az AT&T esetében, amelyek alkalmazottanként akár 27 000 eurót is költenek erre.[3]

A WorkInHealth Alapítvány célul tűzi ki, hogy egy MI-re épülő platform alkalmazásával találjon megfelelő szakembereket az üresen álló egészségipari pozíciókba, egész Európában. Ennek érdekében a szervezet kétmillió eurónyi támogatást kíván összegyűjteni a technológiai szektor vállalataitól, amelyből új tehetségeket toborzó kampányokat, illetve a meglévő szakemberek átképzését finanszírozná, hogy így is segítsen Európának belépni a digitális egészségügy korába. A szervezet számít az EIT Health jelenlegi partnerhálózatának tagjaira – amelyek között olyan cégek találhatók, mint a Sanofi vagy az Atos –, de az egészségügyi szektoron kívülről is megpróbál szponzorokat bevonni, akár olyan nagyvállalatokat is, mint az Amazon, az Apple és a Microsoft.

Celine Carrera, az EIT Health oktatási igazgatója, egyben a WorkInHealth Alapítvány elnöke elmondta: Ha Európa pezsgő és fenntartható egészségügyi iparágnak akar otthont adni, amely képes vezető szerepet betölteni a globális innovációs versenyben, akkor hathatós választ kell adnia a tehetségek toborzásában és képzésében fennálló kihívásokra. Egyértelmű, hogy az iparágnak sürgősen meg kell találnia a módját, hogy képes legyen vonzani és megtartani a tehetségeket, ahogyan a továbbképzés és az átképzés felgyorsítására is. Közös erőfeszítésre lesz szükség ahhoz, hogy rugalmas és izgalmas karrierutakat alakítsunk ki, és megtaláljuk azokat a tehetségeket, akik ezeket választják. Büszkék vagyunk rá, hogy úttörő szerepet tölthetünk be egy hosszú távú kollektív megoldásban.”

A szakképzettség fejlesztése – különösen a digitális készségek és a kutatás-fejlesztés területén – számos nemzeti és EU által támogatott helyreállítási terv központi eleme volt a világjárvány után. A francia kormány előrejelzése szerint 2030-ig 130 000 új munkahely létesül az egészségügyi technológiával foglalkozó start-up és scale-up vállalkozásokban.

A WorkInHealth Alapítvány fő céljai az egészségügyi szektor imázsának és hírnevének javítása, az ágazatban indított karrier vonzóbbá tétele, a benne tevékenykedő szervezetek igényeinek pontos felmérése, valamint képzési programok támogatása tapasztalt szakemberek és frissdiplomások számára egyaránt.

Cedric Volanti, a Thermo Fisher Scientific vírusvektorok fejlesztésével foglalkozó európai részlegének alelnöke elmondta: „A biotechnológiai gyártás területén rengeteg az üres pozíció, sok tehetség hiányzik a piacról, és ez fennakadásokat okoz az üzletmenetben. Ez egy fontos kihívás, amire mindenképp választ kell találni. Mindent meg kell tennünk, hogy a következő években ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy hiány alakul ki az egészségügyben dolgozó digitális és adatszakemberekből. Eljött a cselekvés ideje!"

 

Az EIT Health-ről

Az EIT Health a legjobb egészségügyi innovátorok hálózata, amely mintegy 150 partnerből áll, amelyet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió egyik testülete támogat. Határokon átívelő együttműködésünk célja olyan új megoldások kidolgozása, amelyek lehetővé teszik az európai polgárok számára, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessenek.  Mivel Európában a krónikus betegségek és a multimorbiditás növekedésének kihívásával kell szembenéznünk és a technológia nyújtotta lehetőségek kihasználásával a betegségek kezelése, megelőzése és az egészséges életmód terén túl kell lépnünk a hagyományos megközelítéseken, ezért innovátorokra és hatékony módszerekre van szükségünk az úttörő egészségügyi megoldások piacra viteléhez.  Az EIT Health ezekre a kihívásokra kíván választ adni. Az európai határokon átnyúlóan összekötjük a releváns egészségügyi szereplőket a "tudásháromszög" minden oldalát bevonva az innováció a kutatás, az oktatás és az üzleti élet résztvevőire támaszkodva a polgárok érdekében.  További információért kérjük, látogasson el erre az oldalra: www.eithealth.eu

 

A WorkInHealth Alapítványról

Az EIT Health által életre hívott WorkInHealth Alapítvány célja, hogy az egészségügyet olyan ágazatként népszerűsítse, ahol a tehetségek kibontakozhatnak. Az egészségügy tartalmas karriert kínál, versenyképes fizetéssel, kiváló munkakörülményekkel és eséllyel, hogy a tehetségek az élvonalbeli innováció legjobb helyeire kerüljenek. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a potenciális jelöltek nem tartják számon az egészségügyi iparági szereplőket a legvonzóbb munkaadók között. Az ágazat fenntartható működése alapvetően függ attól, hogy képes-e tehetségeket vonzani, megtartani és képezni. A WorkInHealth platformot teremt, ahol a munkaadók és a jelöltek megtalálhatják egymást, valamint támogatja a tovább- és átképzést, hogy növelje a tehetségek számát azokon a területeken, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.  A WorkInHealth alapítvánnyal kapcsolatos további információkért látogassa meg az alábbi weboldalt: https://eithealth.eu/what-we-do/workinhealth-foundation/

(forrás: EIT Health, wshungary.hu)
hirdetés
hirdetés

Könyveink