hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

10 napossá vált a kötelező házi karantén

Mától egységesen 10 nap a kötelező hatósági házi karantén – hangzott el az újra rendszeresen jelentkező operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Magyarország és az egészségügy is a járványügyi készültség állapotában van. Annak érdekében, hogy ne kelljen a napi életünket a mainál jobban korlátozó intézkedéseket bevezetnünk, Müller Cecília arra kér mindenkit, hogy az érvényben lévő kevés szabályt tartsa be.

A napi esetszámok, adatok ismertetését követően az országos tisztifőorvos emlékeztetett: kb. egy hete az ezret közelíti a naponta felefedezett új esetek száma; jellemzően a fiatalabbak közül kerülnek ki az újonnan regisztráltak (a 20-29 évesek 24,9 százalékot tesznek ki az új fertőzöttek között). Sokan enyhe tünetekkel rendelkeznek, de a fertőzést tovább tudják adni az idősebbeknek, akiknél a betegség viszont akár fatális kimenetellel is végződhet.

A szabályokra kitérve Müller Cecília emlékeztetett, zárt térben mindenütt javasolják a most nem kötelezően előírt maszkviselést. Már nem elég az arc eltakarása, szigorúan maszk szükséges, és bővült az a kör, ahol a maszkot megfelelően viselni kell!

Mint elhangzott, mától egységesen 10 nap a kötelező hatósági házi karantén – a tapasztalatok alapján jellemzően 5-6 nap a fertőzés lappangási ideje, ez a 10 nap kellő biztonságot ad. Egységessé vált tehát a szabályozás: a nagy különbség az, hogy aki azért kerül hatósági házi karanténba, mert bizonyítottan pozitív személy kontaktja volt, ő nem szabadulhat a karanténből 2 negatív PCR-teszttel sem, míg a külföldről hazaérkezők esetén lehetséges a karantén elhagyása 2 negatív teszt után.

Mától lesznek adatok az oktatási-nevelési intézetekről is a koronavirus.gov.hu oldalon, ismertették az operatív törzs ülésén, ahol Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese arról is tájékoztatott, hogy a rendőrség saját hatáskörben is ellenőrizheti a maszkhasználatot.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, a védekezés most is terv szerint zajlik, amelyben az esetleges szigorításról mindig a járvány dinamikájának megfelelően fognak dönteni. A vírustagadók és oltásellenes tartalmak nem rendelkeznek megalapozott szakmai háttérrel, de nagy kárt tudnak okozni. El tudják bizonytalanítani az embereket, ezért arra kérik őket, ne tántorítsák el az embereket a tudományos háttérrel bíró rendelkezések betartásától. Kiss Róbert szerint a rémhírterjesztés a Btk-ban megfogalmazott tényállás. Voltak ilyen esetek az 1. hullám idején is; március 11. óta több mint 460 esetben kezdeményeztek eljárást a szabályszegők ellen, s ezek közül 140 ügyben rémhírterjesztés miatt járt el a rendőrség.

Arra a kérdésre, milyen szempontok alapján jelölik ki a betegeket ellátó intézményeket, Müller Cecília jelezte, azokat jelölik ki első körben, ahol az ellátáshoz szükséges összes feltétel adott, de a területi elvet is figyelik – nem mindenki kerül oda, ahová területileg tartozna; erőinket koncentráljuk, mert ez mindenki érdeke.

PCR-tesztből már több mint 600 ezret végeztek, ezek közül elenyésző azok száma, ami saját költségre történt. A 19 500 forintos hatósági ár a mintavétel és az analízis költségét tartalmazza – más költség tehát nem számítható fel – jelezte az országos tisztifőorvos, arra is kitérve, többször módosult már a teszteléssel kapcsolatos eljárásrend. Ez azonban csupán iránymutatás, segíti a háziorvost a döntéshozatalban, akinek azonban megvan a saját döntési szabadsága.

Újra felállnak a tavaszi munkacsoportok

Ismét felállítják azokat a szakmai csoportokat, amelyek a tavaszi védekezés során már sikeresen működtek, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a Facebookon közzétett videójában.  A kormányfő közölte: ezek a testületek formázzák meg az operatív törzs javaslatait, hogy kormánydöntések születhessenek.

 

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink