hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Zeneterápia koraszülötteknek

A Genfi Egyetem tanulmánya szerint a koraszülöttek idegrendszere sokkal jobban fejlődik zene hatására, számol be az Index.

A korababák túlélési esélyei jók, de nagy a kockázat, hogy neuropszichológiai rendellenességek alakuljanak ki. Hogy a koraszülöttek agyi fejlődését segítsék, és minimálisra csökkentsék a kórházi körülmények között fellépő stresszhatásokat, a kutatók zeneterápiát alkalmaztak, és az első vizsgálatok szerint sikerrel jártak: a csecsemők agya sokkal jobban fejlődött, mint azoké a társaiké, akik nem hallgattak zenét. 

A kutatásban a koraszülöttek egy részének végigkövette a napját a zene, és funkcionális MR-vizsgálatokkal nézték meg a kutatók, hogyan változik az agyfejlődésük azokhoz képest, akiknek nem játszottak zenét, az eredményeket pedig összevetették olyan csecsemők vizsgálataival is, akik nem számítanak koraszülöttnek.

Andreas Vollenweider zeneszerző segített a koraszülött csecsemők számára zenét írni. Először is a megfelelő hangszert kellett kiválasztani, ehhez orvosi felügyelet mellett játszott a koraszülötteknek különböző hangszereken, miközben azt figyelték, melyikre hogyan reagál a csecsemők agya. Valami lehet az indiai kígyóbűvölők sípjában, mert a koraszülöttek is erre reagáltak a legjobban, gyakorlatilag azonnal megnyugodtak tőle, így Vollenweider végül indiai pungi furulyára, hárfára és harangokra írta az egyenként 8 perces műveit.

Az agy különböző részei közötti kapcsolat gyengébb volt a koraszülött, zenét nem hallgató csecsemőknél, mint a nem koraszülöttek esetében. Ezzel szemben a kifejezetten nekik szánt zenét hallgató koraszülött csecsemőknél gyakorlatilag az összes agyi terület közel olyan jól kapcsolódott egymáshoz, és olyan jól funkcionált, mint a nem koraszülött gyerekeknél, számol be az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink