hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Olcsó és biztonságos posztoperatív fájdalomcsillapító

A The Lancet tanulmánya szerint a műtét előtti, közbeni és utáni zenehallgatás enyhíti a szorongást és a fájdalmat, elősegíti a felépülést és csökkenti a költségeket, ezért minden operáción áteső számára lehetővé kellene tenni ezt az egyszerű és olcsó módszert.

A londoni kutatók metaanalízise a jelenleg rendelkezésünkre álló legátfogóbb munka – a szisztematikus áttekintés összesen 7000 beteggel kapcsolatos eredményekből vonta le következtetéseit (Music as an aid for postoperative recovery in adults: a systematic review and meta-analysis). Az elemzett 72 randomizált vizsgálat a zenehallgatás hatásait a standard ellátáshoz vagy egyéb nem-gyógyszeres eljárások (pl. masszázs, relaxáció) eredményeihez hasonlította, és a metaanalízis azt találta, hogy a bármilyen műtét (kivéve azon fej-nyaki műtéteket, amelyek befolyásolják a hallást és a központi idegrendszeri operációkat – ilyen műtétek nem szerepeltek a metaanalízisben) előtt, közben vagy után zenét hallgató betegek szignifikánsan kevésbé szorongtak, szignifikánsan nagyobb elégedettségről számoltak be a műtét után és kevesebb fájdalomcsillapítót igényeltek, mint a kontroll személyek. A műtét előtt, közben és utáni zenehallgatás egyaránt hatékonynak bizonyult, azonban a műtét előtti zenehallgatás trendszerűen jobb eredményekkel járt. Ha a betegek maguk választhatták ki az általuk hallgatott zenét, a fájdalomcsillapító hatás még nagyobb volt (de nem szignifikánsan nagyobb, mint a kísérletvezetők által kiválasztott zenék esetében).

A kutatók meglepetésére az altatás közbeni zenehallgatás is csökkentette a posztoperatív fájdalmat, habár a zenehallgatás hatása kifejezettebb volt akkor, ha a beteg tudatánál volt közben. A tanulmány szerint napjainkban egyre nő az éber tudat melletti operációk száma (pl. hiszteroszkópia, császármetszés), ezeknél tehát fokozottan érdemes a zene fájdalomcsillapító hatását kihasználni.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a zene gyógyító hatására a 19. század végén Florence Nightingale, a modern nővérképzés elindítója és a bizonyítékokon alapuló orvoslás úttörője is felhívta a figyelmet, és 1914-ben egy sebész (Evan Kane) konkrétan azt is kimutatta, hogy az operáció közbeni zenehallgatás fájdalomcsökkentő hatású. A 20. században aztán több tanulmány is bizonyította, hogy a zenehallgatásnak pozitív hatása van a posztoperatív gyógyulásra, eddig mégsem terjedt el műtétek közbeni használata, talán azért, mert ez az információ nem terjedt el kellő mértékben az egészségügyi dolgozók körében. (A műtét előtti, közbeni és utáni zenehallgatás nem azonos a zeneterápiával, ami egy kognitív rehabilitációs módszer.)

A tanulmány vezető szerzője, Catherine Meads nyilatkozata szerint az USA-ban pl. évente 51 millió műtétet végeznek, míg Angliában 4,6 milliót – szinte mindőjükben lehetne alkalmazni a zenehallgatást, mint a gyógyszerekhez képest olcsó, non-invazív, biztonságos fajdalom- és szorongáscsillapító módszert, és amennyiben a páciens szeretné, meg kellene engedni, hogy ő választhassa ki, hogy milyen zenét hallgat, ugyanis ez biztosítja a legnagyobb hatékonyságot. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a zenehallgatást úgy kell megoldani, hogy az ne akadályozza a sebészeti team munkáját, kommunikációját. Azonban napjainkban a zenehallgatás roppant egyszerűen kivitelezhető a telefonokra felvett zenék és fülhallgatók segítségével, teszik hozzá.

A tanulmányhoz írt kommentárjában az ausztráliai Bond University sebésze, Paul Glasziou azt is kiemeli, hogy a zenehallgatás egyszerű és olcsó intervenciót jelent, és olyan mértékű hatása van, hogyha ezt egy gyógyszer biztosítaná, óriási marketinggel reklámoznák.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink