hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Verejtékből diagnosztizáló hordható szenzor

Nem-invazív, viselhető grafénérzékelőt alkottak az egyes betegségek indikátorainak felismeréséhez, közölte a GyártásTrend.

Az eddigieknél egyszerűbb, hatékonyabb és nem invazív módszereket keres az emberek életjeleinek megfigyelésére és a betegségek indikátorainak észlelésére egy kaliforniai kutatócsapat. A projektet Wei Gao orvosprofesszor  vezeti.

Az indikátorok kimutatására  általában invazív technikákhoz, például vérvételhez kell folyamodni. Gao és kollégái most kifejlesztettek egy, a bőrre applikálható, műanyagfóliába gravírozott eszközt, amely esetenként okafogyottá teheti a „fájdalmasabb” megoldások használatát.

Forrás: California Institute of Technology

Az érzékelő grafénból készül, amely köztudottan könnyű, erős, kémiailag stabil, szén alapú anyag, amely mindennek tetejében még kivételes hő- és áramvezető képességekkel is rendelkezik.

A kutatók a szén-dioxid lézergravírozás relatíve olcsó technikáját alkalmazták az érzékelő kialakításához. A mérnökök az eszközön ultravékony, az emberi verejték elszívására alkalmas csatornákat vájtak. A grafén-érzékelők a vájatokba terelt izzadság csupán kicsiny mennyiségéből is több egészségügyi mutató meghatározására képesek. Némi finomhangolással például a verejték húgysavszintjét is módjukban áll ellenőrizni, amely, ha magas, köszvény jelenlétére is utalhat.

A CalTech csapat önkéntesek segítségével megmutatta, hogy a szenzorjuk prototípusa az izzadságminták alapján a testhőmérséklet mellett a légzésszám nyomon követésére is alkalmas, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink