hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Robot-nyakmerevítő ALS-es betegeknek

Az amiotrófiás laterális szklerózisban szenvedő páciensek életét nagy mértékben megkönnyítheti az eszköz, közli a GyártásTrend.

Az amiotrófiás laterális szklerózis, ismertebb nevén ALS olyan, az izmok erejét és irányíthatóságát befolyásoló neurodegeneratív betegség, amely esetén a páciensek akár csak a fejük felemelésére is képtelenné válhatnak. Jelenleg az ALS gyógyíthatatlan, a létező kezelésekkel is maximum csak lassítani lehet az előrehaladását. Stephen Hawking is ebben a betegségben szenvedett.

A Columbia Egyetem kutatói és mérnökei éppen az ilyen emberek számára hoztak létre egy robotizált nyakmerevítőt, amely bizonyos mértékben képes reprodukálni a nyakizmok mozgását. A nyakmerevítő, mint olyan, nem új találmány, viszont nevéhez hűen merev, így a viselése egy idő után rendkívül kényelmetlenné válik.

Forrás: Haohan Zhang és Sunil K. Agrawal/Columbia Engineering

Az újonnan létrehozott, mozgatható változat sokkal többet tud a fej egyenesen tartásánál.A szerkezet a mechanikus aktuátorainak, érzékelőinek és az agy által a nyakizmok felé küldött elektromos jelek észlelésére szolgáló felületi elektromiográfiás párnáinak kombinációjával az ALS-es páciens fejének mozgástartományát akár 70 százalékban is visszaállíthatja.

A nehéz légzéshez hasonló veszélyes mellékhatások kiküszöbölése mellett a robot-nyakmerevítő a betegek számára az étkezést is egyszerűbbé teszi, de a szemkontaktus felvételének megkönnyítésével a környezettel való párbeszédben is komoly segítséget nyújthat. Itt nem csak a hagyományos „társalgási formáról” beszélünk – ha a beteg a beszédképességét elveszíti, a szemmozgatással vezérelhető, számítógép-alapú kommunikációt is előmozdíthatja az eszköz, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink