hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Vattay: Akár áprilisig is elhúzódhat a járvány

Akár áprilisig is elhúzódhat a járvány, amely során akár folyamatosan négyezer körüli kórházban ápolttal és napi hatvan halottal is lehet számolni – mondja Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője a Népszavának.

A szakember rövid távon az esetek számának gyors felfutását, majd mérsékelt visszaesését, azaz egy tüskét lát a járványgörbén. A várható jelenséget azzal magyarázza, hogy két hatás összegződik: a járvány most tapasztalt terjedéséhez hozzáadódik annak következménye, hogy folyamatosan egyre többen veszítik el az első két oltással szerzett védettségüket. Mivel korábban nagy hullámokban kapták a második oltást az emberek most ugyanilyen nagy tömegben kezdik is elveszíteni védettségüket azok, akik nem veszik fel a harmadik vakcinát, írja a lap.

A szakértő szerint a tavaszig elhúzódó járvány jóslatát az alapozza meg, hogy a csak kétszer oltottak folyamatosan adnak utánpótlást a járvány terjedéséhez. Vattay Gábor szerint ezt a rossz forgatókönyvet egy erőteljes harmadik oltáskampánnyal lehetne elkerülni. Vattay Gábor szerint a hazai pandémia nagyjából követi azt, ami Angliában történik, ahol nyáron volt egy jelentősebb kiugrás. Annyi a különbség, hogy náluk korábban kezdték az oltásokat és ott hamarabb jelent meg ugyanez a probléma. Az USA is előttünk jár, de ott éppen a tüske lecsengő szakaszában tartanak és még abban a hitben vannak, hogy a járvány teljesen lecseng. – De nem ez fog történni, hanem csak stabilizálódik a helyzet, mivel a járványban immunizálódottak száma egyensúlyba kerül azok számával, akik naponta elvesztik az immunitásukat – állítja Vattay Gábor,

A szakember azt ajánlja, hogy aki teheti, a második oltása után legkésőbb 5-6 hónappal kérje a harmadikat, mert ez erősen csökkenti a súlyos tünetek esélyét. Valamint arra kér mindenkit, hogy zárt terekben viseljenek maszkot. Ez utóbbi javasolta egyébként korábban a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvosi Kamara is.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink