hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Vannak még génszerkesztett magzatok

Újabb önkéntes pár várhat „génszerkesztett babát”, állítja az Origo szerint az a kínai tudós, aki eltávolította egy most született ikerpár egy génjét.

Ho Csian-kuj sencseni kutató szerdán kapott szót a génszerkesztésről tartott hongkongi nemzetközi konferencián, hogy kommentálja vasárnapi bejelentését. Közölte, hogy már egy második önkéntes is várandós lehet, ugyan még nagyon korai szakaszban van, ezért várni kell, hogy kiderüljön, megmarad-e a baba. A tudós beszédében megerősítette vasárnapi bejelentését, mely szerint közreműködésével a világon első ízben születtek olyan kisbabák, akiknek a génjeit módosították, így ellenállók lettek a HIV-vel szemben.

A bejelentés világszerte aggodalmat és felháborodást keltett a tudományos közösségben, a kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak. Ho Csian-kuj védelmébe vette munkáját, szerinte „a tudománynak többet kell tennie a HIV elleni küzdelemben”, állítása szerint „javított páciensei életén”.

Az ikerlányok, valamint a második bejelentett várandósság ugyannak a kutatásnak a részeként fogantak meg. A munkában összesen nyolc pár vett részt, a férfiak mind HIV-pozitívak voltak, a nők nem. A jövőbeni HIV-fertőzés megakadályozására a megtermékenyített petesejtek CCR5 génjét „kivágták” a CRISPR/Cas9 elnevezésű „genetikai olló” használatával.

Ho Csian-kuj hozzátette, a Déli Tudományos és Műszaki Egyetem, ahol dolgozik, nem tudott erről. A génszerkesztésről szóló hongkongi konferencia egyik szervezője, David Baltimore Nobel-díjas molekuláris biológus szerint „az eset a tudományos közösség önszabályozásának kudarca”. A tudós elmondta, a konferencia bizottsága összeül, és csütörtökön közleményt bocsát ki a terület jövőjéről.

Az amerikai Rice Egyetem hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot indít Michael Deem biomérnök professzor ellen, aki közölte, hogy együtt dolgozott Ho Csian-kuj kínai kutatóval a génszerkesztési projekten.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink