hirdetés
2020. április. 08., szerda - Dénes.
hirdetés

 

Üzent korábbi kutatótársainak az MTA elnöke

Lovász László nem búcsúzik, arra biztat mindenkit, hogy Széchenyi István Akadémiáját tekintse a jövőben is sajátjának, írja a 24.hu.

hirdetés

Az MTA elnöke levelet írt volt kutatótársainak, akik szeptember 1-jétől egy „szervezetileg független” hálózatnak dolgoznak. Lovász László mégsem búcsúzik, ellenkezőleg: arra biztat mindenkit, hogy "Széchenyi István Akadémiáját tekintse a jövőben is sajátjának. Tekintsen a mi Akadémiánkra úgy, mint a magyar tudományosság legrégebbi, a hazai és a határon túli magyar nyelvű kutatói közösséget összefogó nemzeti intézményére."

Azt kéri, lehetőségeikhez mérten folytassák ugyanazzal az elhivatottsággal kutatásaikat, ahogy eddig is tették. Munkájukban csak a saját maguknak felállított szakmai mércének, szűkebb tudományterületük közösségének akarjanak megfelelni.

Az MTA feladatai a kutatóintézet-hálózat elcsatolásával részben megváltoznak, de céljai nem. Lovász László úgy látja, a magyar tudomány képviselőit az elmúlt egy év összekovácsolta, a külső nyomás alatt kialakult egységet az új intézményi keretek sem feszítik szét, írja a lap.

"Azt, hogy mi történt az elmúlt esztendőben a magyar tudományos életben, mindannyian tudjuk. Azt viszont még mindig sokan nem értik – köztük én sem –, hogy pontosan miért", írja az elnök, aki most még csak bízni tud abban, hogy az intézethálózat elcsatolása értelmet kap, egy olyan nagyobb átalakítás része lesz, amely után egy több pénzből és hatékonyabban gazdálkodó rendszer jön létre.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink