hirdetés
2020. július. 09., csütörtök - Lukrécia.
hirdetés

 

Újabb szuperbaktérium

22 nap – ennyire volt szüksége a Pseudomonas aeruginosa nevű baktériumnak ahhoz, hogy kifejlessze immunitását a számára legpusztítóbb, erős gyógyszer, a ceftolozán/tazobaktám antibiotikum-kombináció ellen, írja a 24.hu.

hirdetés

Az Antimicrobial Agents and Chemotherapy tudományos folyóiratban publikált tanulmány arról számol be, hogy egy olyan gyerek szervezetében alakult ki a rezisztens fertőzés, akinek kétszer is át kellett ültetni a máját, először három éves korában. A második műtét után a beteg több életveszélyes fertőzést is összeszedett a Pseudomonas aeruginosa miatt.

Ez a baktérium egyébként jellemzően kórházakban és más egészségügyi létesítményekben fertőz.

Az orvosok erős gyógyszert írtak fel a gyereknek, a ceftolozán/tazobaktám antibiotikum-kombinációt, aminek minden esetben hatnia kellett volna a kórokozó ellen. A fertőzések gyógyítása után azonban az orvosok felfedeztek egy olyan baktériumtörzset a beteg szervezetében, amely úgy mutálódott, hogy ellenállóvá vált a kezelésre.

A kutatók korábban már tudták, hogy a P. aeruginosa képes laboratóriumi körülmények között ellenállást kifejteni a gyógyszerre, de való életben ezt eddig még soha nem sikerült megfigyelni. Az is érdekes volt, hogy a mutációval a baktérium ugyan ellenállóvá vált a ceftolozán/tazobaktámra, de egy régebbi, kevésbé hatásos kezelésre újra érzékeny lett. Megfigyelések alapján a baktérium háromszor fejlesztett ki rezisztenciát, mindháromszor külön folyamatként, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink