hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Új lehetőségeket nyithat az agydaganatok kezelésében

A New York-i Columbia Egyetem és a város presbiteriánus kórházának kutatói olyan megoldással kísérleteznek, amely közvetlenül a daganat közelébe juttatja el a gyógyszereket, írja a Qubit.

Az agytumorok kezelésében különös nehézséget jelent, hogy az agyat vérrel ellátó erek meglehetősen szelektívek a szállított molekulák áteresztését illetően. Erre egyfelől szükség is van, hiszen a szervezet így tudja megakadályozni, hogy káros anyagok kerüljenek az agyszövetekbe, azonban a szűrés a gyógyszerhatóanyagok jelentős részét is érinti. Mindez ahhoz vezet, hogy a rákkezelésben alkalmazott kemoterápiás szerek a véráramba ugyan bejutnak, de az agyban csak kis koncentrációban jelennek meg, ami nehezíti a terápiát. A csökkent adag ugyanis sokszor nem elegendő a rákos sejtek szétterjedésének megakadályozására.

A New York-i Columbia Egyetem és a város presbiteriánus kórházának kutatói ezért egy olyan megoldással kísérleteznek, amely közvetlenül az agyba, a daganat közelébe juttatja el a gyógyszereket. Ehhez egy beültethető pumpás adagolót fejlesztettek, amelyet a páciensek hasfalába ültetnek, majd onnan egy katétert vezetnek az agyba, írja a New Atlas.

 Az első eredmények biztatók: a pumpának köszönhetően közvetlenül az agyban, a daganat környékén nagy koncentrációban jelent meg a kemoterápiás hatóanyag.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink