hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Transzplantációt forradalmasító malacok

A génmódosított malacok menthetik meg azokat, akik szervátültetésre várnak, derül ki a Qubit összeállításából.

Már ma is vizsgálják a génmódosított sertések szöveteinek az emberre gyakorolt hatását, többek között a cukorbetegség kezeléséhez szükséges hasnyálmirigysejtek, a szaruhártya vagy a genetikailag módosított bőr esetében. Ezeknél sokkal nagyobb kockázatot rejtenek az állati eredetű szív-, máj- vagy tüdőátültetések, mivel ha ezeket nem fogadja be a szervezet, azon az ember élete múlhat.

Egy csoport már elő is rukkolt az (állításuk szerint) eddigi legesleggénmódosítottabb disznókkal, melyekről azt állítják, hogy bármelyik szervüket biztonságosan és sikeresen át lehet ültetni emberbe. Az amerikai eGenesis és a kínai Qihan Bio nevű biotechnológiai cégek közös kísérletében 13 gént módosítottak az egyes sertésekben, és a két vállalat azt állítja, hogy az endogén retrovírus terjedését sikerrel hatástalanította, valamint 12 másik gén átszabásával az immunválaszt tökéletesítették.

Az állatokból vett sejteket egyelőre még csak a laborban vizsgálták, de úgy tűnik, hogy jól megvannak egymás mellett az emberi sejtekkel, és 90 százalékkal kevesebb emberi antitesthez kapcsolódtak, mint a disznók eredeti sejtjei, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink