hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Inaktív HIV-et elpusztító genetikai kapcsolót fedeztek fel

Amerikai kutatók genetikai szekvenálással egy olyan kapcsolóra bukkantak, amely képes elpusztítani az inaktív vírusokat.

A University of California San Diego School of Medicine kutatócsoportja az mBio folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy HIV-fertőzött makrofágok hosszú, nem kódoló RNS-einek elemzése során olyan kapcsolóra bukkantak, amely elpusztítja az inaktív vírust.

A kutatócsoport a vizsgálat keretében egy olyan kapcsolót azonosított, amit legalább három évtizede keres a tudományos világ. A HIV bizonyos testnedvekkel terjed emberről-emberre, majd az immunrendszert megtámadva megakadályozza, hogy a szervezet legyűrje a fertőzéseket. Ha nem kezelik, AIDS alakul ki, melynek terápiája az antiretrovirális kezelés – ez lehetővé teszi, hogy a beteg hosszú, egészséges életet éljen, ám nem okoz gyógyulást. A vírus ugyanis inaktív formában a szervezetben marad, és a terápia abbahagyása esetén ismét gyorsan szaporodni kezd.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálat során a kutatócsoport HIV-fertőzött makrofágok hosszú nem-kódoló RNS-ek (lncRNA, long non-coding RNA) szekvenálását végezték el. Általában az lncRNA-k nem fehérjéket kódolnak, ahogy más RNS-ek, hanem abban segítenek, hogy mely géneket kell egy sejtben ki- vagy bekapcsolni. A kutatócsoport leírta, hogy a HIV-1 Enhanced LncRNA (HEAL) névre keresztelt lncRNA-nak magasabb a koncentrációja a HIV-fertőzött emberekben, mint az egészséges populációban. A HEAL egy nemrég felfedezett gén, amely a HIV replikációjának regulációját végzi az immunsejtekben, mint amilyenek például a makrofágok, a mikroglia- vagy a T-sejtek. A kutatók ezt követően genomikai és biokémiai módszerekkel elcsendesítették a HEAL gént, vagy CRISPR-Cas9 módszerrel eltávolították. Ezt követően a HIV az antiretrovirális kezelés felfüggesztését követően sem tért vissza.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink