2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Terápiás lehetőségek tárháza

Négy ígéretes terápiás lehetőségről beszélnek a pécsi virológusok, szúrta ki az InfoStart a pécsi virológusok Facebook-bejegyzését.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja a közösségi oldalán mutatja be, hogyan dolgoznak az ellenszerek és a vakcinák fejlesztésén számos laborban világszerte. Mint az InfoStart szerint írják, soha nem látott összefogás jött létre a munkafolyamatok és a tudás gondos felosztásával az országok között.

Ezúttal nem egymással, hanem a járvánnyal és talán a következő járvánnyal is versenyezve. Nem arról szól a verseny, hogy ki lesz az első, hanem, hogy időben és minél több megoldást tudjon a tudomány nyújtani a járvány leküzdéséhez. Ezért egyszerre számos ösvényt kell taposni, még ha némelyik nem is vezet majd eredményre – áll a tudományos műhely bejegyzésében.

A vírust a sejten kívül vagy azon belül lehet blokkolni. A sejten kívüli blokkolást általában vakcinák által létrehozott antitestekkel, mesterségesen előállított antitestekkel vagy egyéb módokon (receptor blokkolók stb.) érhetjük el. A sejten belül pedig több lépésben is gátolhatjuk a vírus replikációját a mellékelt ábra nagyszerű szemléltetése alapján. A SARS járvány óta több tucat potenciális antivirális szer és kezelés került az asztalra, melyek közül az Egészségügyi Világszervezet kiválasztotta a négy legígéretesebbet. Ezek klinikai hatékonyságát jelenleg egy példa nélküli, világméretű teszt során vizsgálják, amely a SOLIDARITY névre hallgat.

Külön felhívják a figyelmet bejegyzésben arra a tévhitre, hogy a koronavírus elleni gyógyszerek otthoni körülmények mellett alkalmazhatóak lesznek.

"Ezek általában véve toxikus szerek, így a nem szakszerű és pontatlan adagolásuk óriási bajt okoz, preventív szedésük sem ér semmit. Kulcsfontosságú az időzítés és a dózis, ez minden esetben orvosi döntéskör. Továbbá a végső próbájuk is hátravan még."

A megelőzés szempontjából, a még nem fertőzött emberek védelmében a vakcinák jöhetnek szóba.

Arról is beszámolnak, hogy jelenleg több ígéretes és modern vakcina prototípus készül a világ több laboratóriumában. Ezek közül van amelyik már a klinikai tesztelések fázisában jár.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés