hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Sztíviakivonattal enyhíthetők a zsírmáj tünetei

Most nyilvánosságra hozott állatkísérletes adatok szerint sztíviakivonattal enyhíthetők a máj zsíros elfajulását kísérő tünetek, írja az OTSZ Online.

Zsírmájról, azaz nem-alkoholos steatohepatitisről (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease) akkor beszélünk, ha máj állományának több mint 5 százalékát alkotja zsír. Jelenleg a betegség oki kezelése nem ismert, az állapot cirrhosisba mehet át, illetve májrákra hajlamosíthat. Bár a NAFLD oka máig ismeretlen, több rizikófaktorát is azonosították, ezek közé tartozik többek között az elhízás és a magas cukorfogyasztás.

A Los Angeles-i Gyermekkórház munkacsoportja egérkísérletben tanulmányozta, hogy kedvezően befolyásolja-e a NAFLD alakulását, ha az étrendben a cukrot édesítőszerrel helyettesítik. Azt találták, hogy a cukornál 200-szor édesebb, energiát nem tartalmazó sztíviakivonat fogyasztása mellett csökken a zsírmájhoz társuló markerek szintje. Eredményeiket a Scientific Reports című lapban hozták nyilvánosságra.

Zsíros májbetegség preklinikai modelljében a kutatók a cukrot édesítőszerrel helyettesítették a kísérleti egerek étrendjében. Bár a szukralóznak is mutatkozott némi kedvező hatása a hasnyálmirigy működésére, a májra semmilyen előnyös hatást nem gyakorolt. A sztívia ugyanakkor több szempontból is pozitív hatásúnak bizonyult az egerek májának működésére: csökkentette a glükózszinteket és javította az inzulinszenzitivitást, ami arra utal, hogy ez a vegyület segítheti a vércukorszint szabályozását. Ráadásul sztíviafogyasztás mellett csökkent a zsírmáj néhány markerének szintje is, köztük az általános lipidszint, illetve mérséklődött a máj hegesedése. Fontos megállapítás volt, hogy az említett hatások függetlenek voltak a kísérleti állatok aktuális testsúlyától.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink