hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Szociális hálók és az egészségmagatartás

Az ismeretek és a fertőző betegségek máshogy terjednek, mint az egészséges életmódot lehetővé tevő szokások: az egyik egyszerű, a másik komplex befolyásolást, redundáns információt használ. A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezt az új tudást többek között a vakcinációs programok tervezőinek és a szűrővizsgálatok népszerűsítőinek is érdemes figyelembe venniük.

Damon Centola, a “The Spread of Behavior in an Online Social Network Experiment” című cikk szerzője (Science, 2010 szeptember, 3.) a ScienceDaily-nek nyilatkozva elmondta: a tudósok sokáig úgy gondolták, hogy azokban a szociális hálózatokban, amelyekben sok messzire elérő, távoli kapcsolat van az emberek között, az információ gyorsabb terjedése miatt gyorsabban bekövetkeznek a jelentős változások.

Centola kutatásai azonban az ellenkezőjét mutatták ki: az egyének sokkal könnyebben és hamarabb tanulnak meg új egészségmegőrző szokásokat akkor, ha nem messzire elérő, hanem sűrű, közeli kapcsolatokkal rendelkeznek: szoros a kapcsolatuk sok, általuk már ismert emberrel.

Az eredmény gyakorlatilag azt bizonyítja be, amit józan ésszel eddig is sejthettünk: az emberek szokásait nem az szabja meg, hogy mennyi tudással rendelkeznek az adott kérdésben, hanem az, hogy mit mondanak és hogyan viselkednek a barátaik, és a barátaik barátai. A „felesleges” információ – már egy másik barátunk is elmondta a hírt – nem felesleges: minél több ismerősünktől, minél többször hallunk valamit, annál valószínűbb, hogy annak információtartalmát gyakorlatba fordítjuk.

Kutatásaihoz Centola az interneten hozott létre egészségmegőrzéssel foglalkozó közösségeket; az egyik fajtájú online közösség távoli kapcsolatokkal, a másik sűrű rövid kapcsolatrendszerrel rendelkezett a közös érdeklődés alapján.

A sűrű, rövid kapcsolatokkal rendelkezők 54 százaléka vett át szokásokat egymástól, míg a hosszú kapcsolatok köré szervezetteknek csak 38 százaléka, valamint a szokások átvételére is négyszer gyorsabban került sor sűrű, rövid kapcsolatok esetén. Az a személy, akinek egyetlen barátja javasolta egy szokás felvételét, 15 százalékos eséllyel tette azt meg, két barát javaslata 30 százalékos esélyt jelentett, míg három barát több mint 40 százalékos valószínűséggel érte el a szokás felvételét.

Azaz, míg egy fertőzés például egyszerűen terjed, a viselkedés létrejötte, ami megelőzheti az adott fertőzés kialakulását, többszörös megerősítést igényel. A lakosság felvilágosítására például érdemes azokat a közösségi hálózatokat felhasználni, amelyek sok rövid, közeli összeköttetést tartalmaznak. Az új bizonyítékot érdemes az online közösségek tervezésénél is felhasználni.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink