hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Súlyos depresszió kezelésében hatásosnak bizonyult a pszilocibin

A Johns Hopkins Medicine kutatói a Journal of Psychopharmacology folyóiratban számoltak be arról, hogy korábbi vizsgálataikban a pszilocibin hatásosan, akár egy hónapon keresztül csökkentette felnőtt betegek súlyos depressziós tüneteit, most azonban szupportív pszichoterápiával a hatás egy évre is kitolható volt.

A vizsgálatban 27, régóta depresszióban szenvedő alany vett részt, a pszilocibinkezelés hatásosságát pedig a GRID-Hamilton skálán mérték.

A terápia hatására az átlagosan 22,8-as kezdőérték egy hét múlva 8,7-re csökkent, négy hét múlva 8,9 volt, három hónap elteltével 9,3, hat hónap múlva 7, egy évvel később pedig 7,7. Ez azt jelenti, hogy a depressziós tünetek csökkenése stabil volt a vizsgálati időszakban, ráadásul a betegek 75%-ánál jelentkezett klinikai válasz, egy év elteltével pedig a betegek 58%-ánál jegyeztek fel remissziót.

A kutatók szerint a  pszilocibin a jelenleg használt, hosszú időn keresztül alkalmazandó antidepresszánsokkal szemben nem csak hogy gyorsan fejti ki hatását, de a válasz tartós marad, és nincs kizárva, hogy 12 hónapnál hosszabb időszakban is fennmaradhat.

Forrás: Natalie Gukasyan et al, Efficacy and safety of psilocybin-assisted treatment for major depressive disorder: Prospective 12-month follow-up, Journal of Psychopharmacology (2022).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink