hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

 

Steatohepatitisre E-vitamin?

Az E-vitamin kedvező eredményeket mutatott a nem-alkoholos eredetű steatohepatitis kezelésében, írja a PharmaOnline.

A McGill Egyetem (Montreal, Kanada) kutatócsoportja az AIDS folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy kis elemszámú vizsgálatuk szerint az E-vitamin kedvező eredményeket mutatott a nem-alkoholos eredetű steatohepatitis kezelésében, írja a PharmaOnline.

A nem-alkoholos zsírmáj (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease) korunk egyik népbetegsége, a McGill egyetem felmérése szerint a kanadai népesség 25%-át érinti. Tisztázatlan okokból különösen gyakori a HIV-fertőzöttek körében, ahol prevalenciája 48% körüli. A nem-alkoholos steatohepatitis (NASH) a NAFLD súlyosabb, májgyulladással és sejtkárosodással járó formája, mely cirrhosissá vagy májrákká progrediálhat. Ezért a McGill egyetem kutatói 27 HIV-fertőzött NASH-betegen végeztek vizsgálatot E-vitamin adagolásával. Ez eleve kis elemszám, ráadásul a vizsgálat csak 24 hétig tartott, és kontroll csoportot sem alkalmaztak, mégis, az eredmények miatt nem elképzelhetetlen, hogy egy nagyobb elemszámú vizsgálatot is megkezdenek majd: az E-vitamin alkalmazása ugyanis jelentősen csökkentette mind a transzaminázok szintjét, mind a máj non-invazív ultrahangos vizsgálattal kimutatható zsírtartalmát.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálat vezetője, dr. Sebastiani 7 éve érkezett Kanadába azért, hogy részt vegyen az alkohol-abúzus következtében kialakuló zsírmáj kezelésének és non-invazív diagnosztikai eszközeinek fejlesztésében, ám azóta a NAFLD és NASH betegek száma robbanásszerű emelkedésnek indult Kanadában, különösen az elhízott lakosság körében – nagyon valószínű, hogy az országban a következő 10 évben a NASH lesz a májtranszplantációk fő kiváltó oka. Hazánkban jelenleg az NAFLD/NASH a májtranszplantáció harmadik leggyakoribb oka. Feltételezik, hogy 2020-ban a NASH okozta „kriptogén cirrhosis” lesz a májtranszplantáció vezető javallata. A szervátültetésen átesett betegekben azonban gyakran ismét kifejlődik a steatohepatitis.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink