hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Sok tejtermék, kevesebb cukorbetegség és hipertónia

Naponta legalább két adag tejtermék fogyasztásával csökkenthető a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázata, valamint csökkenthető a kardiovaszkuláris rizikófaktorok száma, írja az OTSZ Online.

Korábbi kutatási eredmények arra utalnak, hogy tejtermékek nagy mennyiségű fogyasztásával csökkenthető a cukorbetegség, magas vérnyomás és metabolikus szindróma kialakulásának esélye. Ám ezeknek a kutatások többsége Észak-Amerikában és Európában folytak, ezért a Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) vizsgálat azt kívánta tisztázni, hogy az észlelt összefüggések szélesebb földrajzi régiókra is igazak-e.

A 35 és 70 éves kor közötti résztvevőket 21 országból toborozták Dél-Amerikából, Közép-Amerikából, Ázsiából és Afrikából. A megelőző 12 hónapra vonatkozóan kérdőíves módszerrel mérték fel az étrendben szereplő tejtermékek mennyiségét.

Közel 47 ezer főnél igazolódott a metabolikus szindróma öt komponense közül legalább négynek a fennállása. A teljes tejtermékfogyasztás a teljes értékű tej fogyasztása a metabolikus szindróma legtöbb komponensének csökkent prevalenciájával társult, a sovány tej esetében azonban már nem mondható el ugyanez. A korreláció azokban az országokban bizonyult a leginkább meggyőzőnek, ahol normális körülmények között kevés tejterméket fogyasztanak. Naponta legalább két adag tejtermék fogyasztása – a tejterméket egyáltalán nem fogyasztókhoz képest – 24%-kal csökkentette a metabolikus szindróma rizikóját, míg a rizikócsökkenés mértéke 28% volt azok esetében, akik kizárólag teljes értékű tejből készült termékeket fogyasztottak.

A közel 190 ezer résztvevő egészségi állapotát átlagosan 9 éven át kísérték figyelemmel, mely idő alatt 13.640 főnél alakult ki magas vérnyomás és 5351 főnél cukorbetegség. Mindkét betegség esetén 11-12%-os kockázatcsökkenés volt kimutatható napi legalább két adag tejtermék fogyasztása mellett, mely legalább napi három adag fogyasztása esetén 13-14%-ra emelkedett. A korreláció ez esetben is szorosabb volt a teljes értékű tejtermékeket fogyasztók körében, mint sovány tej fogyasztása mellett.

A teljes információ

(forrás: OTSZ Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink