hirdetés
2022. december. 10., szombat - Judit.
hirdetés

 

Sikerült feltárni a koffein érvédő hatásának biokémiai hátterét

A kanadai McMaster University kutatói a Nature Communications folyóiratban közölt cikkükben számoltak be arról, hogy megfejtették a koffein érvédő hatásának biokémiai hátterét.

A kávé stimuláns hatása mellett a szív-érrendszerre kifejtett kedvező hatása is régóta ismert, ám csak most sikerült tisztázni, hogy a koffein és származékai ezt a SREBP2 fehérje aktivitásának blokkolásán keresztül érik el.

A SREBP2 a májban a PCSK9 expresszióját és véráramba történő transzportját szabályozza, a PCSK9 pedig csökkenti a máj azon képességét, hogy a felesleges LDL-koleszterint feldolgozza. Vagyis minél kevesebb PCSK9 található a vérben, a máj a felszíni receptorai segítségével annál több LDL-koleszterint képes kivonni a vérből.

Mivel az SREBP2 számos más metabolikus betegségben fontos szerepet játszik a cukorbetegségtől egészen a zsírmájig, a felfedezésnek messzire ható következményei lehetnek, például megkezdődhet az LDL-csökkentés szempontjából hatásosabb koffeinszármazékok felkutatása.

Forrás: Paul F. Lebeau et al, Caffeine blocks SREBP2-induced hepatic PCSK9 expression to enhance LDLR-mediated cholesterol clearance, Nature Communications (2022).

Illusztráció: pixabay.com
Illusztráció: pixabay.com

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink