hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Rengeteg rákkeltő anyag kerül így a levegőbe

Rengeteg, az egészséget veszélyeztető káros anyag kerül a levegőbe a háztartási hulladék illegális otthoni elégetése során, írja az Infostart.

Magyar tudósok az Európai Unió által támogatott új kutatása során egy öntöttvas kályhában égettek olyan hulladékokat, amelyeket gyakran dobnak a tűzre a magyar lakosok, például PET-palackot, gumiabroncsot, csomagolóanyagokat, PVC-padló darabját, textilt, forgácslemezt, valamint viszonyítási alapként tűzifát is. Az égés során a kutatók megmérték, hogy mennyi és mennyire mérgező légszennyező anyag jut a levegőbe.

A műanyag jellegű hulladékok égetésekor 100–700-szor annyi és akár több ezerszer (!) mérgezőbb összetételű policiklusos aromás szénhidrogén (PAH) kerül a levegőbe a fatüzelés emissziójához képest. A PAH-ok az egészségre legveszélyesebb égéstermékek közé tartoznak, rákkeltőek, a sejtek örökítő anyagát is károsítják. A fajellegű hulladékok (papír, forgácslemez, farostlemez, bútorok) égetése is kerülendő, hiszen az általuk kibocsátott légszennyező anyagok is mintegy harmincszor (!) rákkeltőbbek annál, mint amikor száraz tűzifát égetnek – ismerteti az Infostart a Pannon Egyetem nemzetközi konzorcium élén végzett kutatási eredményeiről beszámoló, az Atmospheric Chemistry and Physics tudományos folyóiratban most megjelent tanulmányát.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink