hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Regenerálhatja az agyszöveteket a metformin

A PharmaOnline szerint kanadai kutatók a metformin agyszöveteket regeneráló hatását figyelték meg, ám ez a hatás kizárólag nőstény egereknél jelentkezett.

A Donnelly Centre for Cellular and Biomolecular Research (University of Toronto) kutatócsoportja a Science Advances folyóiratban publikált cikkében számolt be a metformin agyszöveteket regeneráló hatásáról, ami azonban szoros kapcsolatot mutat az ösztradiol nemi hormonnal, így kizárólag női egyedeknél jelentkezik.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Age- and sex-dependent effects of metformin on neural precursor cells and cognitive recovery in a model of neonatal stroke" Science Advances (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A kanadai kutatócsoport eredetileg a gyermekkori agysérülések regenerációs módszereit kutatta, azaz folytatott egy korábbi vizsgálatot, mely a metformin szöveti regenerációt és motoros funkciókat javító hatását tanulmányozta. Ennek érdekében stroke-ot idéztek elő újszülött egerekben, majd egy teszt segítségével vizsgálták a hatóanyag hatását, mely úgy tűnt, aktiválja az agy neurális őssejtjeit, és képes javítani a kognitív képességeket. Ám egészen váratlan eredmények születtek: a kezelés nem minden állatra volt azonos hatással, óriásiak voltak a különbségek.

Újabb vizsgálatok során sikerült tisztázni, hogy a legjobb eredményeket felnőtt, nőstény egereknél érte el a kezelés, mivel a metformin hatása erősen függött az állati modellszervezet ösztradiolszintjétől: a női nemi hormon valamilyen módon megnövelte az őssejtek képességét arra, hogy a metforminra reagáljanak, míg a tesztoszteron hím nemi hormon pont ellenkezőleg viselkedett, gátolta a folyamatot. Amikor a nőstény egerek petefészkeit eltávolították, ők is a hím állatokhoz hasonlóan viselkedtek, azaz nem reagáltak a terápiára.

A vizsgálat eredményei túlmutatnak a metformin hatásosságán: sok helyen még ma is azért használnak csak hím egereket, illetve más hímnemű állati modellszervezeteket a klinikai vizsgálatokban, mivel a nőstény állatok vizsgálata a hormonális változások miatt bonyolultabb. Ez a vizsgálat viszont kimutatta, hogy adott szer esetében a hormonális kölcsönhatások következtében akár gyökeresen eltérő eredmények születhetnek, írja a PharmaOnline.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink