hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

RASER-rel a rák ellen

Mesterséges fehérjéket állítottak elő, amik képesek felismerni azokat a biológiai jelátviteli utakat, ahol meg tudják semmisíteni a rákos sejteket, közli az EgészségKalauz.

Az újfajta személyre szabható kezelés két fehérjén alapszik, amiket együtt a kutatók RASER-nek hívnak. Az egyik fehérje a rákos sejtekben található "állandó növekedés" jelzésére aktiválódik, a másik fehérje pedig azt a kutatók által programozott választ hordozza, ami arra késztetik a rákos sejtet, hogy elpusztuljon, írja a lap.

A kutatók úgy vélik, a jövőben mindez egy újfajta rákgyógyító terápia alapja lehet; a mesterséges fehérjéknek köszönhetően a rákterápiák nem kívánt mellékhatásait lehetne csökkenteni.

"Már rengeteg információt gyűjtöttünk a rákról, hogyan jelez és hogyan lép kapcsolatba az immunrendszerünkkel. Végre használni is tudjuk ezt a tudást, kombinálva a szintetikus biológiával. A RASER a világon először képes arra, hogy szelektíven a rákos sejtek ellen irányuljon a kezelés, míg az egészséges sejtekben nem tenne kárt", jelent meg a sciencedaily oldalán.

(forrás: Egészségkalauz.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink