hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Új CAR-T kezelés súlyos mellékhatások nélkül

Amerikai kutatók olyan CAR molekulákat állítottak elő, mellyel kiküszöbölhetőnek tűnnek az onkológiai kezelések során rendszeresen jelentkező súlyos mellékhatások, közli a PharmaOnline.

A University of Southern California (USC) kutatói a Nature Medicine folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy módosított CAR-T sejtek segítségével sikerült elkerülni a kezelések során bekövetkező súlyos mellékhatásokat. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: A safe and potent anti-CD19 CAR T cell therapy, Nature Medicine (2019).

Forrás: 123 rf
Forrás: 123 rf

A leukémia és limfóma kezelésében alkalmazott CAR-T terápia életmentő beavatkozás a betegek számára. A kezelés során a beteg véréből immunsejteket (T-sejteket) nyernek ki, majd ezeket a laboratóriumban úgy módosítják, hogy felületükön speciális struktúrákat (kiméra antigén receptorokat – CAR) hozzanak létre. A módosított immunsejteket a beteg vérébe visszajuttatva azok képesek felismerni és elpusztítani a ráksejteket. A kezelés azonban rendszerint súlyos, gyakran életveszélyes mellékhatásokkal is jár, mivel a CAR-T sejtek gyorsan felszaporodnak a szervezetben, és nagy mennyiségben cytokineket bocsátanak ki, mely több szerv károsodását eredményezheti.

A jelenlegi kísérleti eljárás során a USC kutatói olyan CAR molekulák alakjának és szekvenciájának megváltoztatásával azt érték el, hogy a CAR-T sejtek ugyanúgy elpusztítják a ráksejteket, ám jóval lassabban szaporodnak fel a szervezetben, és kevesebb cytokint bocsátanak ki, ezzel lehetővé téve a szervezet számára, hogy elég ideje legyen a vérből kiüríteni a cytokineket.

A kutatók szerint ezzel a módszerrel egy hosszú időn keresztül fennálló tumorgátló hatást érhetnek el a korábbi CAR-T terápiák legjelentősebb korlátjának számító toxikus hatások nélkül. A kutatás egyelőre kezdeti szakaszban van, a USC kutatócsoportja most kezdi meg egy multicentrikus fázis II klinikai vizsgálat megszervezését, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink