hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Olyan, mint a keresztényüldözés

A Népszava szerint a keresztényüldözésekhez hasonlítja Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levelében az Akadémiai Dolgozók Fóruma azt, amit a kormány a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) művel.

Amikor 258 nyarán, a keresztényüldözések idején a római birodalom alig három napot adott Szent Lőrincnek, hogy az egyház értékeit átadja, ő összegyűjtötte a szegényeket és betegeket, és azt mondta: Íme, ők az egyház vagyona, ők az egyház kincsei. „Miniszterelnök Úr! Ön azt mondta, érték nem veszhet el, és az Akadémia vagyona csak az Akadémiát illeti. A miniszter most mégis létében fenyegeti az Akadémiát, és tudósaitól akarja megfosztani azt. (…) Mi az Akadémia vagyona, ha nem az ötezer ott dolgozó ember és családjuk? Mi lehet a jövője a kiüresített és tudósaitól megfosztott Akadémiának?”– szegezték a kérdést Orbánnak, hangsúlyozva: „az Akadémia nem tégla és habarcs. Nem egy szám a költségvetésben. Nem holt dolgok leltára. Az Akadémia mi magunk vagyunk!”

Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László MTA-elnök múlt pénteken írtak alá egy szándéknyilatkozatot az Akadémia átalakításáról. Ebben az elnök „tudomásul vette”, hogy a kormány ki akarja szervezni az akadémiai kutatóhálózatot az MTA közvetlen fenntartása és irányítása alól. Pálinkás József, az Akadémia korábbi elnöke a hvg.hu-n megjelent véleménycikkében úgy fogalmazott: a nyilatkozat alapján akár egy jól működő kutatóintézet-hálózat is létrejöhetne, de csak akkor, ha a tudományos közösség erőteljesebben és határozottabban áll ki a tudomány szabadsága és az MTA mellett, a Palkovics vezette minisztérium pedig felhagy eddigi koncepciótlan, halogató taktikájával és tisztességes, nyílt tárgyalásokba kezd az MTA vezetőivel, közli a lap.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink