hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Növekszik a magyar egyetemek nemzetközi versenyképessége

A Times Higher Education (THE) 2020-as listáján a SE mellett  amely 31 helyet javított, így jelenleg a 426. helyen áll – további hét magyar egyetem szerepel.

A kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, éppen ezért folyamatosan ösztönzi a hazai és európai felsőoktatás minőségét, teljesítményét, és nemzetközi versenyképességét növelő intézkedéseket – jelentette ki Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára hozzátette, a legfrissebb adatok szerint a világ 93 országának legjobb ezerötszáz egyetemét rangsoroló Times Higher Education listán legjobb magyar egyetemként a Semmelweis Egyetem (SE) végzett.

A Times Higher Education (THE) 2020-as listáján a SE mellett – amely 31 helyet javított, így jelenleg a 426. helyen áll – további hét magyar egyetem szerepel, többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Mindkét intézmény a 601-800. helyen végzett, ami a PTE esetében a tavalyi évhez képest egy kategóriányi előrelépést jelent. Új belépőként bekerült a rangsorba a Szent István Egyetem.

A magyar felsőoktatás nemzetközi jelentőségének növelése nemzetstratégiai cél. Jelenleg közel negyvenezer külföldi hallgató tanul magyar felsőoktatási intézményekben, azonban a magyar felsőoktatás nemzetközi vonzerejének további növeléséhez elengedhetetlen a képzések iránti bizalom fokozása, amihez az intézmények megítélése jelentősen hozzájárul – emelte ki az államtitkár.

Ezt nagymértékben elősegíti hazánk Minőségbiztosítási Szervezetek Európai Regiszteréhez (EQAR) való csatlakozása, amely tevékeny részvételt biztosít Magyarország számára az európai felsőoktatási minőségpolitika kialakításában; növeli a magyar felsőoktatás nemzetközi hírnevét, segíti a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban való előrelépést.

Ennek köszönhetően magyar egyetemek idén második alkalommal pályázhattak az Európai Egyetemek Hálózatában való részvételre. A 2018-ban meghirdetett kezdeményezés célja, hogy az európai egyetemi szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközileg versenyképes felsőoktatási intézmények közötti stratégiai együttműködéseket, „európai egyetemeket” hozzanak létre.

Az első, 2019-es pályázat keretében 54 pályázatból 17 európai egyetemi szövetséget támogatott az Európai Bizottság, 24 tagállam 117 egyetemének bevonásával. A 17 nyertes hálózat öt magyar partneregyetem részvételével jött létre, ami nemcsak a kelet- és közép-európai régiót tekintve, hanem összeurópai szinten is kimagasló eredmény.

A második pályázati körben újabb hat magyar egyetem vesz részt a kiválasztott hálózatokban, így a 41 európai egyetemi szövetség közül már összesen tizenegy szövetségben vesznek részt magyar intézmények, ami kiemelkedő eredménynek számít.

A kezdeményezéssel a közös munka érdemben segítheti a magyar felsőoktatás kapcsolódását az európai oktatási, kutatási és innovációs folyamatokhoz. A hálózatokban tanulók képesek lesznek a tudományágak közötti, nyelveken és határokon átívelő együttműködésre és az Európában felmerülő társadalmi kihívások és munkaerő-piaci hiányok hatékony kezelésére.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink