hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Mit okozhat az alváshiány?

A hétvégén az Európai Kardiológiai Szövetség találkozóján több olyan tanulmányt is bemutattak, melyek az alváshiány egészségre gyakorolt hatásait járja körül – számol be a Business Insider nyomán a 24.hu.

Epameinondasz Fountasz, az Onasszisz Szívsebészeti Központ munkatársa a konferencián azt mondta, életünk egyharmadát alvással töltjük, mégis alig ismerjük a szív- és érrendszerre gyakorolt hatását. Fountasz kollégáival 11 korábbi tanulmányt elemzett, így közvetett módon több mint 1 millió embert vizsgálhatott.

Bár egyénenként változhat az alvásigény, általánosságban elmondható, hogy egy embernek napi 7-9 óra alvásra van szüksége. Ha valaki nem pihen eleget, az számos súlyos következménnyel járhat.

A friss eredmények alapján 6-8 óránál kevesebb alvás 11 százalékkal növeli a koszorúér-betegség és a szívroham esélyét. Meglepő módon a több alvás szintén veszélyes, ez 33 százalékkal emeli meg a kockázatot.

Egy másik vizsgálat arra is rávilágított, hogy azon személyek, akik napi 6 óránál kevesebbet alszanak, 27 százalékkal gyakrabban tapasztalnak érszűkületet. Egy harmadik kutatásban pedig arra jutottak, hogy a napi öt óránál kevesebb alvás megduplázza a súlyos szív- és érrendszeri események valószínűségét.

Fontos kiemelni, hogy az új tanulmányok csak összefüggést mutattak ki a pihenés hiánya és a kardiovaszkuláris rendellenességek között, azt azonban nem írják le, hogy mi lehet a jelenség oka, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink