hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Miért érzékenyebbek az idősek a fertőző betegségekre?

A University of California, Irvine kutatói a Nature Aging folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy részint feltárták az egyik okát annak, miért érzékenyebbek az idősebb emberek a fertőzésekre, másrészt egy olyan terápiás célpontot találtak, melynek segítségével részben megfiatalítható az immunrendszer.

Az immunrendszer megfelelő működésében kulcsszerepet játszó T-sejtek funkciója az életkor előrehaladtával azért csökken, mert komplex, elágazó szénhidrátláncok, glikánok kötődnek hozzájuk, ráadásul nőknél jóval gyakrabban, mint férfiaknál. A kutatók a vizsgálat során megállapították, hogy ez a folyamat a N-acetilglükózamin metabolit felszaporodásának és az IL-7 szignalizációval folytatott szinergikus hatásának következménye.

Egér modellszervezetekben a kutatók a glikánok elágazódásainak csökkentésével jó hatásfokkal „fiatalították meg” a T-sejteket, így az idősebb állatoknál sikerült csökkenteni a Salmonella fertőzésre való érzékenységet. A biztató eredmények új terápiás célponttal kecsegtetnek, egyben arra is rámutatnak, hogy valószínűleg nemspecifius megközelítésre lesz szükség.

Forrás: Haik Mkhikian et al, Age-associated impairment of T cell immunity is linked to sex-dimorphic elevation of N-glycan branching, Nature Aging (2022).

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink