hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Mi teszi a férfit vonzóvá?

A University of Cambridge evolúciókutatói megvizsgálták, milyen testi arányok tesznek vonzóvá egy férfit heteroszexuális nők szemében; eredményeiket a Science hírrovata ismerteti.

Egyesek számára vonzó lehet egy férfi göndör szőke haja vagy halszálkás öltönye miatt, írja a Science hírrovatában Jeremy Rehm, azonban evolúcióbiológusok legutóbbi munkája szerint igazából az számít, milyen arányos a testfelépítése, ezen belül is leginkább az alsó végtag–testmagasság arány a fontos.

A nők ezirányú preferenciájára már korábbi vizsgálatokból is lehetett következtetni; a kutatók szerint ez annak az evolúciós eredménye, hogy a nők az egészséges férfiakhoz vonzódnak: túl rövid alsó végtag és a 2-es típusú diabétesz között már mutattak ki kapcsolatot.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_chaoss'>chaoss / 123RF Stock fotó</a>

A University of Cambridge kutatói most annak jártak utána, hogy más testi arányok, amelyek szintén összefüggésbe hozhatók az egészségi állapottal, így a felső végtag–testmagasság arány, illetve az alkar–felkar- és a lábszár–comb-arány befolyásolja-e, hogy heteroszexuális nők milyen mértékben találnak vonzónak egy férfit.

A kutatók az USA 9000 férfi katonájának testi arányaiból számítottak átlagokat, amit aztán egy számítógép-generálta férfi modellé alakítottak, majd egyes képeken kissé rövidebb, másokon kissé hosszabbak alkarokat és lábszárakat ábrázoltak, majd megkértek 800 heteroszexuális amerikai nőt, hogy rangsorolják a modelleket vonzóság szerint.

Mint a tanulmányból (The influence of leg-to-body ratio, arm-to-body ratio and intra-limb ratio on male human attractiveness; Royal Society Open Science) kiderül, a karok arányai nem befolyásolják a férfiak vonzóságát, azonban további bizonyítékot nyert az a korábbi tétel, hogy a nőknek nem tetszik az, ha a férfi alsó végtagja hosszabb vagy rövidebb, mint testmagasságának fele.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink