hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szerelmi pirula a láthatáron?

Megmentheti-e a házasságot egy pirula vagy egy orrspray? Nem kizárt, legalábbis egy amerikai kutató szerint, aki a legmegfoghatatlanabb érzés, a szerelem kémiai alapjait tanulmányozta.

Larry Young, az atlantai Emory Egyetem kutatója, aki kísérleteiről a Nature című folyóiratban számolt be, nem egy high-tech szerelmi bájital kifejlesztését tűzte célul. A kutatót elsősorban az motiválta, hogy felderítse az érzelmi kötődés mechanizmusát. Reményei szerint ugyanis e kísérletek révén segíthetnek az autistákon.
A kutató préripockokkal való kísérletei során bebizonyította: a megfelelő hormon bevitelével igen gyorsan módosíthatók a párkapcsolatok. Ezek a rágcsálók ideálisak az emberi párkapcsolatok modellezésére, ugyanis élethosszig tartó párkapcsolatban élnek, s közösen nevelik fel kicsinyeiket. Ám ez a magatartás igen könnyen megváltoztató egy kis oxitocin segítségével.
"Amennyiben a nőstényt a hím ketrecébe helyezzük, majd oxitocint adunk neki, nagyon gyorsan "szerelembe esik" az illető "úrral"" - hangsúlyozta a kutató.
Ugyanakkor, ha a nőstény szervezetét megfosztják az oxitocintól, amely szerepet játszik a szülésben, a szoptatásban és a társas kapcsolatok kialakulásában, visszautasítja a hímet függetlenül attól, hogy fizikailag hányszor érintkezett vele.
Larry Young ugyanakkor rámutat, hogy a szerelmet nem lehet egyetlen hormonra levezetni. Más kutatások bebizonyították, hogy a szexuális vonzalomban közrejátszhatnak az úgynevezett szövet-összeférhetőségi génkomplexben (MHC/ major histocompatibility complex) lévő különbségek. Utóbbi segítségével képes az immunrendszer megkülönböztetni a saját és az idegen szervezetek molekuláit. A férfiak esetében a vazopresszin nevű hormon fontosabb szerepet játszik, mint az oxitocin.
"Ez színtiszta biológia" - emelte ki a kutató, aki szerint a szerelem az evolúció során azért fejlődött ki, hogy összehozza az embereket. Ez viszont azt is jelent(heti, hogy a szerelem az állatvilágban is létezik.
"Az emlősök, amikor világra hozzák az utódokat, erősen kötődnek hozzájuk, s az agyban lejátszódó vegyi folyamatoknak köszönhetően bármire készek, csakhogy megvédjék kicsinyeiket" - mondta.
Larry Young szerint az ember, s feltehetően a préripocok ezeket a mechanizmusokat a párkapcsolatok terén is hasznosították.
"A kísérletek bebizonyították, hogy az oxitocinorrspray egy adagja növeli a bizalmat, s megváltoztathatják az emberi érzelmeket" - mondta a kutató, aki szerint az eredmények felhasználhatók a szétesőben lévő házasságok "megreparálásában", amennyiben a gyógyszert párterápiával ötvöznék. A kutató ugyanakkor a potenciális veszélyekre is figyelmeztet.



MTI/Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink