hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Tudomány

Nem természetes szelekció

A fogamzásgátló tabletták szedése megváltoztathatja a szexuális vonzalmat.
A Trends in Ecology and Evolution közleménye azzal foglalkozik, hogy a fogamzásgátló tabletták, amelyek megváltoztatják a nők természetes hormonális ciklusát, eddig alábecsült hatással lehetnek mind a nők, mind a férfiak partnerválasztására. Az eredményeket az EurekAlert tudományos hírportál ismerteti.
 
A nők minden menstruációs ciklus során csak rövid ideig fogamzásképesek, az ovuláció előtt. Számos tanulmány igazolta, hogy mind a nők, mind a férfiak partnerválasztási preferenciája a hormonális ciklus fázisától függően nagyon változékony. Az ovuláló nők hajlamosabbak maszkulinabb típusú férfiakat választani, és különösen a domináns, a férfiak közötti versengésre hajlamos és a nőtől genetikailag minél inkább eltérő férfiakhoz vonzódnak. A férfiak párválasztását is befolyásolja a nők ciklusa: az ovuláló nőket vonzóbbnak találják, mint a nem ovulálókat.
 
Az orális fogamzásgátlás megszünteti a menstruációs ciklussal járó hormonszint-változásokat, és a nők hormonális állapota leginkább a terhesség későbbi szakaszára jellemző helyzetre emlékeztet, amikor a hormonszintek viszonylag állandóak. Bár az utóbbi évtizedben a szexuális vonzalom vizsgálata esetén rutinszerűen figyelembe veszik a fogamzásgátló alkalmazását, de ezt rendszerint csak a zavaró hatások kiszűrése végett teszik, és kevés figyelmet fordítottak a fogamzásgátlásnak a vonzalomra gyakorolt hatásaira.
 
Dr. Alexandra Alvergne, a Sheffieldi Egyetem kutatója és dr. Virpi Lumma áttekintették azokat az újabb vizsgálatokat, amelyek alátámasztják, hogy a fogamzásgátlás megszünteti a férfiak iránti preferenciának azokat a változásait, amelyek egyébként jellemzőek a menstruális ciklus folyamán. A szerzők feltételezik, hogy emellett a tablettát szedő nők kevésbé vonzóak a férfiak a számára, és így hátránnyal indulnak a szexuális versenyben a normálisan menstruáló nőkkel szemben.
 
Különösen jelentős, hogy a fogamzásgátlás megszünteti a nőknek azt a hajlamát, hogy a maguktól genetikailag minél inkább eltérő férfiakat preferálják. Ennek ugyanis jelentős és tartós hatása lehet az utódokra, a következő generációra.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink