hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Mi az elhízás legfőbb oka?

A túlsúlyos emberek száma folyamatosan emelkedik, miközben bolygónk más pontjain több tízmillióan éheznek, közli az Origo.

Az 1960-as évekre tehető annak a folyamatnak a kezdete, amikor megnőtt a népszerűsége, hogy olajjal főzzünk. A zsírellenes propaganda csúcsra járt, nemcsak az Egyesült Államokban és a fejlett országokban, hanem Magyarországon is. A hangsúly lassan az állati zsírokról a növényi olajok felé tolódott, a koleszterinellenes háborúban egyre jobban terjedni kezdtek a zsírszegény diéták és a csökkentett zsírtartalmú vagy zsírmentes ételek. 

Magyarországon a nehéz magyar konyha „könnyítése” is folyamatosan zajlott, az életszínvonal emelkedésével egyre több lakásban használtak napraforgó- és repceolajat. Napjainkra az olaj olcsó lett, mindenki számára elérhető, és a háztartások jelentős része használja is az ételek elkészítésénél.

A Leedsi Egyetem kutatásából kiderül, hogy az elmúlt három évtizedben folyamatosan emelkedett a növényi olaj előállítása. A bővülő kínálat és néhány kereskedelmi egyezmény együttes hatásaként az olaj exportja és importja egyszerűbb és olcsóbb lett. Emiatt szépen lassan egy olyan étkezési rend épült fel, amelynek alapja a hihetetlenül olcsó kalória. Miért baj ez? A BBC cikke szerint a növényi olajok a felelősek a kalóriabevitel jelentős hányadáért. A szójaolaj és a pálmaolaj is ott van a között a nyolc összetevő között – a búza, a rizs, a kukorica, a cukor, az árpa és a burgonya mellett –, amelyek a világ kalóriafogyasztásának 85 százalékát adják, írja a lap.

A zsír és az olaj fogyasztása kis mennyiségben ugyan elengedhetetlen az egészséges táplálkozás során, de amint túlzásba esünk, akkor megnő a veszélye, hogy túlsúlyosak leszünk. Egy londoni tanulmány azonban más okot talált az elhízásra; a szociális globalizáció terjedésében látja a bűnöst. Lényegében azt állítja, hogy mivel egyre többet dolgozunk, vásárolunk, élünk társasági életet és szórakozunk, kevesebb időnk marad a mozgásra.

 

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink