hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Ötévente duplázódik az elhízottak száma

A WHO adatai szerint a világ lakosságának 65 százaléka él olyan országban, ahol az elhízás több áldozatot szed, mint az alultápláltság – írja az Átlátszó.hu.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint minden öt évben megduplázódik az elhízott emberek száma. Ám az Átlátszó.hu szerint ennél pontosabb számmal állt elő egy, a The Lancet egészségügyi szakfolyóiratban megjelent tanulmány, amely 186 ország és 19,2 millió ember bevonásával készült, és az 1975 és 2014 közötti időszakot vizsgálta. Az adatokból ábrasorozat készült, az animált térképen az látható, hogy hogyan alakult az emberek testtömegindexe a kutatás által lefedett 39 évben.

Az elmúlt durván négy évtized alatt minden egyes országban nőtt a kórosan elhízott személyek száma. Érdekes, hogy ez alól azok az országok sem jelentenek kivételt, ahol továbbra is az alultápláltság a legsúlyosabb probléma, mint például Szomáliában vagy Angolában. Míg 1975-ben a kínai társadalom 0,5 százaléka volt elhízott, ma ez az arány 8 százalékra emelkedett. A legkevesebbett Észak-Korea változott, 1 százalékkal több az elhízottak száma, akik így a társadalom 2,8 százalékát teszik ki.

 

Ma háromszor nagyobb az esélye annak, hogy valaki kórosan túlsúlyossá válik, mint 1975-ben. Ez azt jelenti, hogy negyven évvel ezelőtt 105 millió embert érintett a probléma, ma viszont már 641 millió fő szenved kóros túlsúlytól. Ez a szám még akkor is nagyon magas, ha figyelembe vesszük, hogy a világ teljes lakossága majdhogynem megduplázódott az elmúlt negyven évben.

 

(forrás: Átlátszó.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink