hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Melyek a hosszú Covid leggyakoribb tünetei, és kik a legveszélyeztetettebbek?

A University of Southern California kutatói a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányukban két kérdésre keresték a választ, de nem adatbázisok elemzésével, hanem összesen 8000 beteghez intézett internetes kérdőívek segítségével.

Az egyik vizsgálandó kérdés az volt, hogy az összes fertőzött körülbelül 23%-ánál kialakuló “hosszú Covid” során mely tünetek jelentek meg leggyakrabban. A válaszok szerint a fejfájás (22%), az orrfolyás (19%), a hasi diszkomfort érzet (18%) és a kimerültség (17%) voltak a legelterjedtebb új tünetek, de a hasmenés (13%) is viszonylag gyakorinak volt mondható.

A kérdőív összeállítói arra is kíváncsiak voltak, hogy a Covid-fertőzés során fellépő tünetek tekintetében kiknél a legnagyobb a kockázat a hosszú Covid kialakulására. A válaszok szerint magasabb volt a hosszú COVID kialakulásának kockázata azoknál, akiknél a fertőzés időszakában hajhullás, fejfájás vagy torokfájás lépett fel, illetve azoknál a betegeknél is, akik túlsúllyal küzdöttek.

Forrás: Qiao Wu et al, Long Covid and symptom trajectory in a representative sample of Americans in the first year of the pandemic, Scientific Reports (2022).

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink