hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Mégsem okoz petefészekrákot a talkumos hintőpor?

Egy friss metaanalízis nem igazolt szignifikáns kapcsolatot a genitális területen való talkum-használat és az ováriumkarcinóma között.

Pár évvel korábban nagy port kavart a hír, miszerint a genitális területen alkalmazott hintőpor fokozza a petefészekrák kialakulásának a kockázatát. Noha ezt tudományosan nem bizonyították (és nem is vetették el) egyértelműen, az Amerikai Egyesült Államokban a bíróság több millió USD-os összeget ítélt meg a kárt szenvedetteknek.

Talkum: az azbeszt rokona, potenciális karcinogén

A talkum, a hintőporok alapanyaga elsősorban az azbeszttel való kémiai hasonlósága miatt áll a támadások kereszttüzében.

Feltételezhető, hogy a genitális területen alkalmazott talkum a hüvelyen, méhen és petevezetékeken keresztül eljuthat a petefészkekhez, ahol rákos folyamatok kialakulásában játszik szerepet. Ezt azonban epidemiológiai adatok eddig nem bizonyították.

A talkumot a genitális területen alkalmazva a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) potenciális karcinogénként (2B) tartja számon; ez a besorolás pár évvel korábban hozzájárult az USA-beli bíróság döntéséhez.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Friss metaanalízis 252 745 nővel

2020 januárjában jelentek meg annak a metaanalízisnek az eredményei a JAMA hasábjain, amelyek 4 korábbi, nagy betegszámú vizsgálat együttes elemzésével keresték a választ arra, hogy a talkum használata hozzájárulhat-e a petefészekrák kialakulásához.

A Nurses’ Health Study, a Nurses’ Health Study II, a Women’s Health Initiative Observational Study és a Sister Study résztvevői a vizsgálat kezdetén átlagosan 57 évesek voltak, tehát abban az életkorban voltak, amikor magasabb az ovárium-karcinóma kialakulásának a kockázata.

Az ováriumdaganat viszonylag ritka betegségnek számít, és a vizsgálatok ideje (3,8 millió betegév) alatt 2168 nőnél diagnosztizálták a kórképet.

A statisztikai elemzések alapján úgy tűnik, hogy a talkumos hintőpor gyakori vagy alkalmankénti használata nem vezet a petefészekrák kockázatának a szignifikáns növekedéséhez.

Nem 100 százalékosan megbízható következtetések

Maga a vizsgálat jellege és a viszonylag alacsony esetszám (2168) nem engedi meg azt, hogy 100 százalékos biztonsággal levonhatók legyenek ok-okozati kapcsolatra vonatkozó megállapítások. Ez azt is jelenti, hogy nem zárható ki biztonsággal egy minimális, a talkum-használattal összefüggő rákkockázat-növekedés.

Nem derült fény arra sem, hogy a hintőport használók milyen ok miatt használták a hintőport a genitális területen. Nem zárható ki, hogy annak olyan oka volt, ami esetleg kapcsolatba hozható a megemelkedett petefészek-daganat kockázattal.

 

Forrás:

JAMA

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink