hirdetés
2022. szeptember. 28., szerda - Vencel.
hirdetés

 

Máj és immunrendszer

A fertőzések ellen küzdő immunsejteket a máj bizonyos esetekben paradox módon lebontja – állapították ausztrál kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban.

Patrick Bertolino és munkatársai évek óta a máj vizsgálatával foglalkoznak. "A máj különös szerv" – mondta a csoport vezetője. "Legtöbben azt hiszik, csak az a dolga, hogy lebontsa az alkoholt, de valójában a szervezet kémiai üzeme: eltávolítja a számunkra veszélyes anyagokat, viszont előállít olyanokat, melyekre szükségünk van".

A kutatók 2004-ben fölfedezték, hogy a májsejtek az immunrendszer aktív sejtjeit, a T-sejteket körülveszik, és a májszövet ezeket a sejteket megsemmísíti. A riasztónak tűnő tényt a további vizsgálatok is megerősítették.

Azt a szervátültetések során már eddig is észlelték, hogy a májbeültetések esetén ritkább a szerv kilökődése. A májsejtek különös viselkedésének további kutatása lehetővé teheti a szervkilökődés mechanizmusának részletesebb tisztázását, és remélhetőleg újszerű kezelését is.

Bertolino professzor és csapata azt észlelte, hogy a májsejtek a még inaktív T-sejteket veszik körül és pusztítják el.

A szervbeültetés legfőbb gondja, hogy az immunrendszert gátló gyógyszerek jelentősen csökkentik a beültetett szerv, a vese vagy a szív kilökődését, de ugyanakkor a szervezet ellenállóképességét is csökkentik, ezért a betegek az máskülönben veszélytelen fertőzésekre is fokozottan érzékennyé válnak.

A kutatók abban bíznak, hogy a májsejtek különös működésének pontosabb megismerésével sikerülhet az immunrendszer védő tevékenységét megőrizni, másféle, vagy kevesebb gyógyszerrel, és így a beültetett szervek is biztonsággal a fogadó szervezetben tarthatók.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink