hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Légszennyezés és asztma

A kutatók becslése szerint több ezer 1-14 év közötti gyerek asztmáját okozhatja a légszennyezés, derül ki az Index összeállításából.

Csak az Egyesült Királyság területén 1,1 millió gyerek szenved az asztmától. A kutatók szerint az autók légszennyezése roncsolhatja a légutakat, az állandó irritáció pedig az asztma kialakulásához vezethet azoknál a gyerekeknél, akik genetikailag hajlamosak a betegségre.

A Barcelonai Egészségügyi Intézet  18 európai ország több mint 63 ezer asztmás betegének adatait nézték át. Az asztma előfordulásának gyakoriságát a szennyező anyagok expozíciós szintjének becslésével vetették össze, majd azt is megbecsülték, hogyan alakultak volna az értékek, ha csökken a légszennyezés mértéke. 

Arra jutottak, hogy az esetek 11,4 százaléka megelőzhető lett volna, ha az országok betartanák a WHO szállópor értékére vonatkozó előírásait. A számok akkor lennének a legjobbak, ha nem csak a közlekedés okozta légszennyezettség csökkentése mellett köteleznék el magukat az országok, hanem az ipari szereplők is vállalnák, hogy csökkentik a káros anyagok kibocsátását. Ha minden európai ország vállalná, hogy csökkenti a légszennyezést, akkor az esetek több mint 33 százaléka megelőzhető lenne, ha a fosszilis energiahordozókról a környezetbarátabb megoldások felé fordulnának az országok, írja az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink