hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Lábszagú zoknival a malária ellen

Egy új, innovatív kültéri szúnyogcsapdát fejlesztettek ki, amely lábszagú zoknikat vagy más hasonló, szintetikus illatanyagokat használ fel a maláriát terjesztő szúnyogok odavonzására és elpusztítására. Az új eszköz kidolgozására, hogy a laboratóriumból a piacra kerülhessen, két szervezettől is pályázatot, pénzbeli támogatást nyertek el a fejlesztők.

A Grand Challenges Canada és Bill & Melinda Gates Alapítvány együtt támogatják dr. Fredros Okumut, egy tanzániai entomológust és kutatócsoportját, akik a tanzániai Ifakara Egészségügyi Intézetben dolgoznak, hogy olyan alacsony áron hozhassák forgalomba rovarcsapdájukat, hogy azt a leginkább rászorult közösségek is meg tudják fizetni.

A malária évente 250 millió embert fertőz meg a világon, és 800 ezren belehalnak. Dr. Peter A. Singer, a Grand Challenges Canada vezető tisztviselője szerint az innovatív eszköz jelentősen hozzájárulhat a malária kiirtásának felgyorsításához és életeket menthet.

A rovarirtó szert is tartalmazó csapda egy nagy dobozra emlékeztet, lamellás oldalfalakkal, és a házak előtt, a kültéren kell elhelyezni, hogy kiegészítse a beltéri védelmet (a szúnyoghálókat és a spray-eket) a szúnyogok ellen.

A lábszagú zoknikkal vagy a hasonló szagú szintetikus anyagokkal lehet a leghatékonyabban odacsábítani a szúnyogokat

Dr. Okumu és munkatársai arra jöttek rá, hogy a lábszagú zoknikkal vagy a hasonló szagú szintetikus anyagokkal lehet a leghatékonyabban odacsábítani a szúnyogokat. Kimutatták, hogy ezekkel négyszer annyi szúnyogot lehet odavonzani, mint amennyit az emberi test vonz magához.

Mint dr. Okumu elmondta, a szúnyogokat elsősorban a szaglásuk és nem a látásuk irányítja, s ezért csak akkor tudják megkülönböztetni a csapdákat az emberektől, amikor már túl késő. A dobozba bekerült szúnyogok 74–95 százalékát megöli a rovarirtószer.

Jogos kérdés, hogy miért bajlódnak a zoknikkal, miért nem csak szintetikus illatforrást használnak. A Washington Post írása szerint ez egyrészt nagyon olcsó megoldás, másrészt az ilyen zoknik mindig rendelkezésre állnak, nem kell szintetikus kémiai anyagokat beszerezni. Jelenleg úgy próbálnak minél több természetes illatforráshoz jutni, hogy az iskolásokat arra kérik, hogy egész nap viseljenek egy betétet a cipőjükben, majd ezeket adják át a kutatóknak.

A felfedezéstől a piacra kerülésig azonban hosszú és kanyargós az út. Ez a fő oka annak, hogy a Grand Challenges Canada jelentős összeggel segítette a kutatókat; azt remélik, hogy így tovább tudják tesztelni és javítani a csapdát, és az két éven belül forgalomba hozható lesz.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink