hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Köröttünk depresszió, idegesség, szélsőséges reakciók – hol járunk?

Mennyire határozza meg nemzetiségünk az érzelmi karakterünket? – ezt kutatta az a vizsgált, amelyről a Semmelweis Figyelő számol be.

Dr. Gonda Xénia, a Semmelweis Egyetem munkatársa három külföldi kollégájával együtt azt vette górcső alá, hogy az egyes országok egészséges népessége között milyen temperamentumbeli különbségek figyelhetők meg. Ehhez hat olyan publikált, és egy még nem közzétett tanulmányt hívtak segítségül, amelyek a 110 kérdésből álló, Akiskal professzor által kidolgozott TEMPS-A kérdőívvel mérték föl az adott nemzetek jellemzőit.

Az összesen 5 170 főre kiterjedő elemzés során kiderült, hogy a nők hajlamosabbak a ciklotím – azaz szakaszosan ismétlődő hangulatingadozást jelentő – és a depresszív tünetekre, továbbá az idegeskedésre, míg a férfiak inkább ingerlékenyek és szélsőséges temperamentumúak.

A nemzeti vonásokat illetően a ciklotím panaszok elsősorban a libanoni és a portugál nők körében, a depresszív gondok pedig az argentin, a német, a magyar, a koreai, a libanoni és a portugál hölgyeknél jellemzőek. Az erősebbik nem részéről az ingerlékenység a portugáloknál mutatott kiemelkedő értéket, míg a szélsőséges érzelemnyilvánítás szignifikánsan gyakoribb volt az argentin, a német, a magyar, a libanoni és a portugál uraknál. Idegességről főleg az argentin, a német, a magyar, a koreai, a libanoni és a portugál nők számoltak be – írja  a Semmelweis Figyelő.

(forrás: Semmelweis Figyelő)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink