hirdetés
2020. június. 05., péntek - Fatime.
hirdetés

 

Kórokozókat közvetít a tengeri mikroműanyag

Az óceáni áramlatok pár hét alatt Indiából Észak-Amerikába szállíthatnak olyan, a mikroműanyagokon megtapadó kórokozókat, mint például a kolerát kiváltó Vibrio cholerae baktériumok – közli a Qubit.

hirdetés

A skóciai Stirling Egyetem kutatóinak vizsgálatát február végén publikálták

Az álló és folyóvízekben, tengerekben egyaránt megtalálható plasztikszennyeződések felületén úgynevezett biofilm alakul ki, amely a kutatók szerint optimális környezetet biztosít az Escherichia coli nevű kólibaktériumoknak is. A műanyagok ráadásul védelmet nyújtanak az ezen kórokozókra nézve halálos UV-sugárzás ellen. 

A skót kutatók csak a kolera baktériumát és a súlyos gasztroenteritiszt okozó kórokozót vizsgálták, de feltételezésük szerint a műanyagszennyeződéseken a szintén emésztőrendszeri megbetegedéseket kiváltó rota- és norovírusok is megtelepedhetnek. A tengerekben a plasztikhulladék potyautasaiként a kólibaktériumok 2-4 hétig, a Vibrio bacillusok és a rotavírusok több hónapig is fertőzőképesek maradnak – állítja a tanulmány.

Fontos lenne az európai járványügyi szabályozás szigorítása, mert az jelenleg csak a strandok vízének kórokozómentességét vizsgálja, a műanyagszennyezés mikrobiológiai tesztelésére azonban már nem terjed ki, írja a lap.

(forrás: Qubit)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink