hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Kísérleti vérteszt depresszió és bipoláris zavar kimutatására

Az Indiana Orvosi Egyetem kutatói a Molecular Psychiatry folyóiratban közölt cikkükben egy olyan RNS-biomarkereken alapuló vérteszt kifejlesztéséről számoltak be, melynek segítségével meghatározható, hogy mennyire súlyos a beteg depressziója, mekkora a kockázata annak, hogy a betegnél a későbbiekben súlyos depresszió alakul ki, illetve képes a jövőbeni bipoláris zavar kockázatának előrejelzésére is.

A teszt négy éves kutatási program eredménye, melyben több mint 300 betegnél összesen 26 biomarker viselkedését vizsgálták, majd ezeket független kohorszon is elemezték.

Az eredeti cél olyan biomarkerek keresése volt, melyek segítségével el lehet különíteni a depressziót és a bipoláris zavart.

A kutatók szerint új fejlesztésük nem csak a diagnosztikában játszhat fontos szerepet, hanem új gyógyszerek kidolgozásában is segítséget nyújthat, mivel az már most látszik, hogy a hangulat- és viselkedési zavarok kialakulásában a cirkadián ritmust szabályozó géneknek meghatározó szerepük van.

Forrás: H. Le-Niculescu et al, Precision medicine for mood disorders: objective assessment, risk prediction, pharmacogenomics, and repurposed drugs, Molecular Psychiatry (2021).

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink