2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

WHO: nagyobb figyelmet érdemel a "hosszú Covid"

A világ egészségügyi hatóságainak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a koronavírus-fertőzés hosszú távú egészségügyi következményeire, mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodáját vezető Hans Klug.

Kluge aláhúzta: egyelőre sok dolog tisztázatlan az úgynevezett hosszú Coviddal kapcsolatban. A WHO úgy tudja, hogy a fertőzöttek negyede egy hónappal a pozitív tesztet követően is rossz egészségi állapotban van, tízből egy fertőzött pedig még 12 héttel a fertőzést követően sem gyógyult fel teljesen. A "hosszú Covid" krónikus fáradtsággal, mellkasi fájdalommal, légzési nehézséggel, szívizomgyulladással, fejfájással, feledékenységgel, depresszióval, a szaglás elvesztésével, visszatérő lázzal, hasmenéssel és fülzúgással járhat.

Kluge felszólította a politikusokat, hogy foglalkozzanak többet a "hosszú Coviddal" és annak kezelésével.

A WHO európai irodája arra kérte az európai intézményeket, hogy indítsanak közös kutatást a hosszú Covid feltérképezésére. Kluge emellett elmondta: gyűlést kezdeményez egy európai regionális stratégia kidolgozása érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet február elején egy virtuális konferencia keretében már foglalkozott a "hosszú Coviddal". Akkor a betegség definíciójának meghatározását és a kutatási módszerek harmonizálását tűzte ki célul, írja az MTI nyomán a Portfolio.

(forrás: MTI/Portfolio.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink