hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Két éven belül itt a férfi-fogamzásgátló?

Újabb tesztet vett sikerrel a legújabb férfifogamzásgátló-módszer, amelyről fejlesztői azt állítják, hogy két éven belül a boltokba kerülhet, írja az MNO.

Máig nincs olyan kémiai alapú férfifogamzásgátló-módszer, amely rendes kereskedelmi forgalomba került volna. Pedig már 1957-ben megpróbálkozott kifejlesztésével a női tabletta egyik atyja, a Harvard Egyetemen dolgozó Gregory Pincus – eredménytelenül. Pedig elvileg a hímivarsejtek képződésének hormonális háttere igen hasonló a női peteéréséhez, így a megelőzése is elérhető hasonló módon, írja a The Guardian alapján a Magyar Nemzet Online.

Véletlenül fedezték fel, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként a férfi szexuális funkciói érintetlenek maradnak, de az ejakuláció elmarad. Ezt a hatást próbálják jelenleg is egyes kutatók kihasználni fogamzásgátlásra.

Előrehaladottabb állapotban vannak azok a kutatások, amelyek injekcióval bejuttatott gélszerű anyaggal igyekeznek visszatartani a spermiumokat. A hírek szerint a termék emberi tesztelése akár hónapokon belül elkezdődhet. Nemrég kürtölte világgá a kaliforniai Berkeley-ben működő Parsemus Alapítvány, hogy az általa finanszírozott kutatások újabb mérföldkövet értek el: a férfifogamzásgátló-módszerük a korábbi majomtesztek után most nyúlban is hatékonynak bizonyult. Itt nem tablettáról van szó, olyan gélt fecskendeznek az alanyok ondóvezetékébe, amely összeállva rugalmas hálót képez a csőben. A háló lyukain keresztül az ondófolyadék átjut, de a spermiumok nem.

További részletek az MNO-n

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink